Hlavní obsah

Stát chce naučit lidi investovat na stáří. Od daní si odečtou každou korunu

Velice důležitá je signální funkce účtu dlouhodobých investic. Vláda dává jasně najevo, že chce podporovat dlouhodobé investování. Je to spouštěč pro mnoho lidí, kteří o investování přemýšleli, ale zatím se do něj nepustili. Investování je dlouhodobá soustavná činnost a vy se ji učíte tím, že ji děláte, říká v rozhovoru pro SZ Byznys šéf Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský.Video: Eva Moniová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Alternativa a konkurence k existujícím produktům spoření na stáří. To má být dlouhodobý účet investic, který je v rámci novely zákonů v souvislosti s rozvojem kapitálového trhu teď ve Sněmovně. Jak bude fungovat?

Článek

Dnešní problém je, že mnoho z nás se na postproduktivní věk nijak zvlášť nepřipravuje. Příliš spoléháme na to, že dostaneme důchod. Hranice odchodu do důchodu se neustále posouvá.

„Když se podívám, kde stojí dnes deficit státního rozpočtu a na hrozící inflaci, tak si myslím, že se bude ještě posouvat. Účet dlouhodobých investic dává další možnost, jak se na stáří připravit,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys šéf Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský.

Jak to bude konkrétně vypadat? Bude to nějaký zvláštní účet jako ekvivalent penzijního spoření?

Každý investor do cenných papírů má u poskytovatele té služby svůj běžný investiční účet, kde má finanční prostředky, a na něj je navázán majetkový účet, na kterém jsou evidovány investiční prostředky, které nakoupí. I v případě dlouhodobého účtu investic (ÚDI) by měl – podle diskuse, kterou vedeme s Ministerstvem financí – poskytovatel vytvořit samostatný běžný investiční účet, k němu samostatný majetkový účet a nazvat ho dlouhodobý účet investic. Aby věděl, když vydává potvrzení pro daňové účely, kolik je částka, kterou může potvrdit.

Jaromír Sladkovský (52)

Absolvoval stavební fakultu ČVUT v roce 1994 a dále pracoval pro různé bankovní instituce.

Od roku 2006 působí na manažerských pozicích v Raiffeisenbank, zodpovídal mj. za rozvoj prémiového bankovnictví pro movitější klienty, za přípravu nových strategických iniciativ banky nebo za řízení klíčových změnových projektů banky. V letech 2013 a 2014 byl členem výkonného výboru banky.

Od roku 2014 je předsedou představenstva Raiffeisen investiční společnosti a zároveň ředitelem v oblasti investic v Raiffeisenbank.

Kdo účet povede?

Banky, obchodníci s cennými papíry a Investiční společnosti. ÚDI by měl velmi flexibilní a každý, kdo začne investovat na důchod, si bude moct investiční strategii vybrat sám.

Z čeho bude moct vybírat? Do čeho se bude dát investovat?

Do dluhopisů, akcií, do podílových fondů. I do derivátů, ale jen za účelem zajištění proti kurzovému nebo úrokovému riziku.

Bude muset být jasné, že peníze jsou určené na penzijní účely? Bude možné si je vybrat jen za určitých podmínek?

Podmínky jsou stanovené pravidlem 60 a 60. Peníze bude možné vybrat nejdřív při dovršení 60 let věku a zároveň doba spoření nesmí být kratší než 60 měsíců, tedy pět let.

Bude možné si do účtu dlouhodobých investic například převést stávající investice do podílových fondů?

Nebude, je třeba začít spořit od nuly.

Z hlediska rizik, bude to podobné jako podílové fondy?

Bude záležet na rizikovosti podkladového aktiva (do čeho se bude investovat – pozn. red.). Na druhou stranu, každý si bude moct vybrat, jestli si bude investice řídit sám. Tedy rozhodne se, co si vzhledem ke svému rizikovému profilu koupí, a může v průběhu času investice kupovat a prodávat tak, jak se bude vyvíjet jeho rizikový profil. To u penzijního připojištění a penzijního spoření není možné.

Tam jsou definované strategie podle odvážnosti klienta. Bude nějak zajištěná ochrana klientů, kdyby třeba pár let před důchodem chtěli investovat do hodně rizikových aktiv? Bude tam někdo, kdo řekne – „toto byste neměl, teď byste měl investovat spíš konzervativněji“?

Bude záležet na poskytovatelích. Ochrana bude standardní jako dnes, když se rozhodnete investovat. Poskytovatel s vámi před uzavřením komisionářské smlouvy vyplní investiční dotazník, z něj zjistí váš rizikový profil a upozorní vás, které produkty jsou pro vás vhodné a které už jsou pro vás za hranicí přiměřenosti. A to dělá i v průběhu investování.

Moje investiční společnost, kde investuju do podílových fondů, mě ve chvíli, kdy si vyberu fond, který překračuje moji míru odvážnosti, upozorní, že je pro mě fond moc rizikový a investovat bych do něj neměla. To je vše. To bude stejné. Další krok tam tedy nebude? Lidé, kteří nereflektovali průběžná doporučení, mohou třeba za 20 let, až půjdou do důchodu, zjistit, že jim peníze prodělaly?

Může se to stát jako při běžném investování.

Jak to bude poplatkově?

Bude se to lišit podle toho, do čeho budete investovat. Mohou tam být vstupní poplatky za nákup, poplatek za správu… Bude záležet, jak si to nastaví jednotliví poskytovatelé. Nemělo by se to lišit od běžné praxe, jak ji v investování známe dnes.

Rozdíl oproti klasickému investování tedy bude v tom, že z ÚDI bude omezený výběr a bude mít daňovou výhodu.

Ano. Každý rok bude možné si každou korunu vloženou do ÚDI odpočítat od základu daně až do výše 48 tisíc korun.

Teď si poplatník může snížit daňový základ o 24 tisíc u rezervotvorného životního pojištění a o 24 tisíc u penzijních produktů. Nově má být jeden limit daňového odečtu 48 tisíc korun. Reálná daňová úspora až 7200 korun se nezmění, ale budu si moct libovolně nakombinovat produkty, které si vyberu – životní pojištění, penzijní připojištění, penzijní spoření a účet dlouhodobých investic. Je to pro klienta výhodnější než teď?

Určitě ano. Dnes se limity využívají málo. Když se například podíváte na konstrukci penzijního připojištění: máte státní příspěvek až do vámi vložených 12 tisíc korun ročně. A až, když dáte víc než 12 tisíc korun, začínáte čerpat daňovou výhodu. Abyste dnes maximálně využila daňovou výhodu, kterou vám zákon nabízí, tak byste musela ročně na penzijní připojištění dát 36 tisíc. A to téměř nikdo nedává.

Jednak je to vysoká částka a jednak jí neodpovídají potenciální výnosy penzijních fondů.

Přesně tak. Velice důležitá je signální funkce ÚDI. Vláda dává jasně najevo, že chce podporovat dlouhodobé investování a je to spouštěč pro mnoho lidí, kteří o investování přemýšleli, ale zatím se do něj nepustili. Investování je dlouhodobá soustavná činnost a vy se ji učíte tím, že ji děláte. To je největší přidaná hodnota, kterou vidím: mnoho lidí, kteří dosud neinvestovali, se to začnou učit. Začnou zjišťovat, jaký mají sklon k riziku, kdy dobře spí a kdy už ne. Mění se to v čase, čím máte delší investiční horizont…

To znamená, čím jste mladší…

… tím víc si můžete dovolit jít do rizikovějších nástrojů. Pokud investujete pravidelně a váš horizont je dostatečně dlouhý, tím větší je vaše šance na zhodnocení. Než když se snažíte časovat trh a pak kupujete, když je draho a prodáváte, když je panika.

To je typické chování investorů.

Nezkušených investorů.

Zatím se u ÚDI nepočítá se státním příspěvkem jako u penzijního připojištění nebo penzijního spoření. Je to nevýhoda?

Nemyslím si. Zákon umožní zaměstnavateli, aby přispíval do všech produktů spoření na stáří až do výše 50 tisíc korun ročně, aniž by z toho poplatník musel zaplatit daň. Myslím, že personální útvary mnoha firem zahrnou tento produkt jako součást zaměstnaneckých benefitů.

Co to přinese vám? Jste zástupce investiční společnosti, která je součástí finanční skupiny…

Slibujeme si od toho, že se významně rozšíří okruh lidí, kteří začnou investovat, protože pořád jich je poměrně málo.

Zároveň se má pro penzijní společnosti zavést možnost mít nový agresivnější typ fondu, který může mít vyšší poplatky, ale výměnou za to i potenciálně vyšší výnosy. Jak to hodnotíte a jak to bude fungovat vedle ÚDI?

Je to v pořádku. Zapadá to do snahy vlády rozšířit okruh poskytovatelů i o penzijní společnosti. ÚDI nebudou moct poskytovat penzijní fondy, novela jim ale dává možnost mít obdobný produkt.

V jaké fázi legislativního procesu to je? Kdy budu moct přijít například do banky s penězi a říct, že chci účet dlouhodobých investic?

Soubor změn prošel ve Sněmovně prvním čtením, čeká se na druhé a třetí čtení, schválení Senátem a podpis prezidenta. Momentálně je to navrženo tak, že tyto novely by měly začít platit od 1. ledna 2022, takže očekávám, že všechny finanční instituce budou připravovat kampaně na začátek příštího roku.

Reklama

Doporučované