Hlavní obsah

Stát chce suplovat neplatiče alimentů. Výživné bude vymáhat úřad práce

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Měl by stát hradit alimenty za neplatiče? Rozhovor s poslankyní Radkou Maxovou.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Novela, kterou ve středu schválila vláda, má pomoci rodičům, jejichž bývalí partneři neplatí výživné na společné děti.

Článek

Češi na alimentech dluží 13 miliard korun. Rodiče výživné obvykle nevymáhají mimo jiné i proto, že se bojí přiliš dlouhého procesu a marně investovaného času. Teď by jim mohl pomoct nový zákon - má zavést tzv. zálohové výživné. Povinnost vymáhat alimenty by pak z rodičů přešla na úřady práce.

Podle předlohy, kterou nyní dostanou k projednání poslanci, by děti z domácností s nižším příjmem měly dostávat podle svého věku maximálně 2088, 2568 či 2940 korun, tedy nejvýš 1,2násobek svého životního minima.

K zavedení náhradního výživného se vláda zavázala v koaliční smlouvě. Koalice ale záměr už dvakrát smetla. Vadila hlavně nízká vymahatelnost, státu se měla vrátit zhruba tři procenta vyplacené sumy. Hnutí ANO se dřív stavělo proti zavedení „další sociální dávky". Premiér Bohuslav Sobotka zákon před nedávnem označil za jednu z deseti priorit svého kabinetu pro zbytek vládnutí.

K normě měly výhrady některé resorty, kraje, odbory i opoziční strany. Podle poslední verze zákona by vymahatelnost měla dosahovat asi deseti procent. Roční výdaje Ministerstvo práce spočítalo na 736,8 milionu korun, zpět by dostalo asi 73,9 milionu.

Reklama

Doporučované