Hlavní obsah

Stát chce testovat žáky ze slin. Jedná se dvěma českými firmami

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministerstva školství a zdravotnictví by chtěla testovat žáky pomocí testu ze slin. V Česku jsou dva výrobci: IntellMed a Diana Biotechnologies. S oběma firmami se už jedná.

Článek

Nalít vodu do odměrky, půl minuty kloktat, vyplivnout do nádobky, uzavřít, zatřepat, odevzdat a odeslat. Laboratoř vzorek otestuje a na světě jsou výsledky.

Už za několik týdnů by to mohla být pro žáky základních a středních škol rutina. Právě kloktací testy by mohly být jednou z možností, jak urychlit návrat alespoň žáků prvních stupňů základních škol a závěrečných ročníků středních škol zpátky do lavic. O této možnosti diskutuje momentálně Ministerstvo zdravotnictví s Ministerstvem školství.

„Tuto věc po Ministerstvu zdravotnictví opakovaně požadujeme, a to včetně zajištění úhrady tohoto testování ze zdravotního pojištění a zajištění logistiky, jejíž složitost si uvědomujeme. Jsme přesvědčeni, že pokud by se to ministerstvu podařilo, byly by kloktací testy vítanou podporou pro možné plošné znovuotevření škol či alespoň jejich částí,“ říká mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

„V současné době uvažujeme zejména o testování nejrizikovější skupiny, což jsou středoškoláci, maturanti. Je snahou zjistit, jakým způsobem by bylo možno toto provést zejména s pomocí testů, které by byly méně invazivní, než které se dosud provádí, to znamená ze slin,“ potvrdil tento týden po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Dva výrobci

Právě na Ministerstvu zdravotnictví leží hlavní část organizace celého systému testování školáků. V Česku jsou dva výrobci testovacích souprav, kteří by to zvládli. Jedním z nich je firma IntellMed, která vlastní licenci na výrobu kloktací sady Gargtest. Za jejím vývojem stojí Ústav molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Jeho ředitel a zároveň spoluvlastník firmy IntellMed Marián Hajdúch Seznam Zprávám potvrdil, že s Ministerstvem zdravotnictví jedná.

„Osloveni jsme byli, nějaká iniciální diskuze proběhla, ale jak se to bude dále vyvíjet, samozřejmě nevím. Záleží, jak to uchopí ministerstva zdravotnictví a školství, ale žádný technický problém v tom nevidím. Periodické testování jednou za 14 dní je proveditelné,“ říká Hajdúch.

Stejně tak byla oslovena i druhá společnost, která vyrábí a má schválené sady k testování ze slin – Diana Biotechnologies.

„Ministerstvo školství o naše PCR testy ze slin projevilo zájem a nyní s nimi jednáme o spolupráci. V současné chvíli hledáme vhodný způsob, jak testování realizovat, a s ministerstvem jsme v úzkém kontaktu. Věříme, že naše testy ze slin díky jednoduchému samoodběru mohou být efektivním řešením, jak zabránit šíření nákazy v kolektivech na školách,“ uvedl pro Seznam Zprávy finanční a provozní ředitel Diana Biotechnologies Martin Dienstbier.

Testování ve školách po vzoru filharmoniků

Ostatně řada firem a institucí se už průběžné ze slin testovat nechává. Třeba pro Českou filharmonii to je rutina.

„Testování u nás probíhá pravidelně, v podstatě před každým novým projektem. Tento týden se natáčí Má vlast, koncem minulého týdne byl tak otestován celý orchestr i zapojený administrativní tým,“ popisuje mluvčí České filharmonie Luděk Březina.

Pro tyto účely obdrží filharmonici vždy testovací sadu, odeberou si sami vzorek a posléze ho doručí do Rudolfina. Odtud pak putuje do olomoucké laboratoře na vyhodnocení. I díky tomu nemusela Česká filharmonie řešit žádný případ šíření koronaviru mezi umělci ani administrativními pracovníky, objevily se pouze jednotlivé případy nákazy, které spolu nesouvisely.

Podobně by to mohlo probíhat i ve školách. V pravidelném intervalu by žáci vždy dostali nádobku, kterou by naplnili. Ty by se pak ve škole vybraly a odeslaly na testování.

„Výhodou je, že se ušetří zdravotnický personál, který nemusí odebírat vzorky, ale místo toho třeba očkovat,“ dodává Hajdúch.

Zatímco v Česku se o systému testování ze slin teprve uvažuje, v Rakousku už ověřili, že správně vykloktat si zvládnou i prvňáci. V letní testovací studii na vídeňských školách se ukázalo, že 90 procent žáků a učitelů zvládne poskytnout vysoce kvalitní vzorky, mezi šestiletými dětmi šlo o 80 procent vzorků. V následné a stále probíhající monitorovací studii je v Rakousku každé tři týdny testováno pomocí vzorku ze slin 14 tisíc žáků a 1200 učitelů.

I slovenské ministerstvo školství počítá, že pro testování žáků a zaměstnanců škol se budou smět využívat právě také testy ze slin.

Jejich spolehlivost je totiž srovnatelná s těmi, při kterých se využívá stěr z nosohltanu. To je přitom na rozdíl od kloktání poměrně invazivní a nepříjemný zákrok. Podle srovnávací studie 459 vzorků se citlivost kloktací metody Gargtestu v porovnání s výtěrem liší zhruba asi o 4 procenta, což není statisticky významná hodnota. Podobných výsledků dosáhly i testy ze slin Diana Biotechnologies – ze 494 párových vzorků odhalil stěr z nosohltanu 105 pozitivních a ze slin 109.

Reklama

Doporučované