Hlavní obsah

Stát chce zjednodušit rozvody. Poškodí to zájmy dětí, namítají kritici

Duel: Má dohodu péče o děti rozvádějících se rodičů místo soudů posvětit notář?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Místo soudu notář. Ministerstvo spravedlnosti přepisuje pravidla rozvodů. Nově navrhuje, aby péči o děti mohli rozcházejícímu páru schvalovat notáři. Proti jsou ale odborníci na rodinné právo. Notáři podle nich nemají potřebné zkušenosti.

Článek

„Notáři nemají zkušenosti s rodinným právem. Jediné, co v tomto ohledu řeší, je manželské majetkové právo. Nemají zkušenosti s péčí o nezletilé děti, nedokáží na rozdíl od soudů identifikovat rodinné poměry a to, co je prospěšné pro dítě,“ kritizuje v Duelu návrh Ministerstva spravedlnosti advokát se zaměřením na rodinné právo David Pytela.

Ministerstvo chce, aby rozcházející se dvojice mohla uzavřít dohodu před notářem ve formě veřejné listiny. Mělo by se to týkat párů, které jsou už dnes schopné se dohodnout, za jakých podmínek se budou po rozvodu o dítě starat.

Anketa

Měli by mít notáři možnost schválit rozváděnému páru podmínky péče o děti?
Ano, zjednoduší a zrychlí to rozvody.
31,8 %
Ne, rozvody by měly zůstat v kompetenci soudů.
68,2 %
Celkem hlasovalo 1915 čtenářů.

„Týkalo by se to případů, kdy je rozvod vedený ve zjednodušeném režimu, tedy takových, kde soud nemusí zjišťovat příčiny rozvratu. Tam je nejlepší zájem dítěte zajištěný ze strany samotných rodičů,“ hájí návrh Jakub Sosna z legislativního odboru Ministerstva spravedlnosti.

Takových párů s nezletilým dítětem, které jsou schopné se domluvit, je podle něj zhruba 80 %. Rizika, že by třeba jeden z rozvádějících se rodičů mohl přistoupit na dohodu pod nátlakem druhého, se neobává.

Foto: Seznam Zprávy

Počet rozvedených sňatků v procentech.

„Domníváme se, že tohle jsou notáři schopni ohlídat alespoň v základním rozsahu dobře kladenými otázkami. Navrhujeme také přísná měřítka pro obsah samotných dohod. Například aby u dohody o výživném byly doloženy příjmy rodiče, potřeby dítěte a další majetkové poměry povinného rodiče. Na základě toho je možné dospět k ujednání, které bude férové,“ říká Sosna.

Ministerstvo si od novinky také slibuje, že se podaří snížit délku celého rozvodového procesu v případech, kdy se rodiče dokáží dohodnout. Podle Pytely ale takové zjednodušování rozvodů není v zájmu společnosti.

Foto: Seznam Zprávy

Průměrná délka manželství (rozvedené páry).

„Soud je garantem stability rodinných poměrů. Považuji rodinu za základní kámen a pokud budeme ulehčovat rozvody, bude to mít neblahý efekt na celou společnost. Je dobře, pokud existují menší překážky. Rodina pak má tendenci se stmelit a překonat to, co způsobilo rozkol,“ říká.

Resort dává změny v rozvodech do takzvaného rodinného balíčku, který připravuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Změny v oblasti rodinné politiky pak chce představit do března.

Reklama

Související témata:

Doporučované