Hlavní obsah

Stát chtěl sebrat majetek odsouzenému soudci Berkovi. Na katastru ale narazil

Stát neuspěl přepisem pozemku, který patří Jiřímu Berkovi.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Veškerý majetek Jiřího Berky včetně pozemku na Střekově má propadnout státu. Jenže katastrální úřad je proti, soud prý přesně neurčil, o jakou parcelu jde.

Článek

Státu se zkomplikovala cesta k získání majetku bývalého soudce Jiřího Berky, který byl loni na podzim po 16 letech od obvinění pravomocně odsouzen v kauze zmanipulovaných konkurzů.

U Vrchního soudu v Olomouci dostal sedm let vězení a podle verdiktu má – stejně jako další čtyři odsouzení Daniel Thonat, Petr Tuhý, a Karel a Miroslava Melicharovi – přijít o veškerý majetek.

Jenže když chtěl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových získat Berkův pozemek, neuspěl.

Konkrétně šlo o pozemek v ústecké čtvrti Střekov o rozloze zhruba 900 metrů čtverečních. Stavební parcelu s výhledem na Labe tu vlastní Berka už několik let. Po Berkově obvinění ji však zajistila policie.

Před několika dny pak Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových podal na katastrální úřad v Ústí nad Labem dokument, podle něhož měl pozemek získat stát. Katastrální úřad však přepis odmítl.

„V předložených rozsudcích není označena nemovitost, u které má dojít k zápisu vlastnického práva pro Českou republiku,“ zdůvodnil to pracovník katastrálního úřadu v dokumentu, který Seznam získal.

Doplnil, že v případě přepisu pozemku musí být uvedeno jeho parcelní číslo a území, ve kterém leží.

Rozsudek Vrchního soudu v Olomouci je však v této souvislosti obecný a jen se v něm píše, že je Berka zároveň odsouzen k trestu propadnutí majetku.

Mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka Seznamu řekl, že po zamítnutí žádosti s katastrálním úřadem ještě povede jednání.

„I v kontextu toho, že v obdobných případech kauzy takzvané lihové mafie na Moravě Katastrální pracoviště v Ostravě nebo Zlíně vlastnická práva zapsala,“ uvedl Ležatka.

Advokát Rudolf Axmann, který Berku zastupuje, Seznamu napsal, že zaznamenal pokus o převod pozemku jeho klienta. Ale další podrobnosti k tomuto případu podle svých slov nezná.

Berka je přitom první z pěti odsouzených, u kterého se Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových snažil nemovitosti na stát přepsat. U dalších čtyř, kterým má také majetek propadnout, k tomu přistoupí až po vyřešení problému s přepisem Berkovy parcely.

Během obvinění dostal téměř 9 milionů

Jiří Berka byl odsouzen, že se jako konkurzní soudce podílel na zmanipulování konkurzů více než deseti firem. Celková škoda byla podle obžaloby 264 milionů korun.

Vše odstartovalo na jaře roku 2003, kdy policie skupinu odhalila v souvislosti s podezřelým konkurzem Union banky.

Berka už nastoupil do vězení, s trestem ve výši sedmi let však nesouhlasí. Jeho advokát Axmann již dříve řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Na pravomocný rozsudek čekal Berka téměř 16 let. Po celou tuto dobu však měl nárok podle zákona na polovinu platu. Seznam loni zjistil, že mu byla vyplacena hrubá mzda ve výši 8 975 828 korun.

Reklama

Doporučované