Hlavní obsah

„Stát dramaticky selhává.“ Kraj žádal ventilátory, dostal seznam prodejců

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

„Poslali nám seznamy firem, kde si to můžeme objednat a nakoupit, považuji to za neseriózní,“ říká Přemysl Sobotka.

Reklama

Liberecký kraj žádal stát o 45 ventilátorů pro své nemocnice, podle hejtmanova náměstka pro zdravotnictví Přemysla Sobotky (ODS) nedostal zatím ani jeden. Kraj obdržel seznam firem, kde si je může objednat a koupit.

Článek

Česká republika v posledních dnech kvůli rostoucímu počtu hospitalizovaných s covidem-19 nakupuje stovky nových přístrojů na umělou plicní ventilaci a desítky jich dostává jako humanitární pomoc. Sobotka dnes po jednání krizového štábu kraje řekl, že vedení regionu už před časem žádalo o 15 ventilátorů a minulý týden o dalších 30, zatím neuspělo.

„Poslali nám seznamy firem, kde si to můžeme objednat a nakoupit, považuji to za neseriózní a myslím si, že tady stát dramaticky selhává,“ řekl Sobotka.

Podle statistik Ministerstva zdravotnictví má Liberecký kraj k dispozici 101 lůžek s umělou plicní ventilací, ale jen 20 jich je volných. Horší je v Česku situace v Karlovarském kraji, jen o málo lépe jsou na tom ve Zlínském kraji. Nejlépe je na tom Plzeňský kraj, kde ze 114 lůžek mají 77 procent volných.

V Libereckém kraji přibylo za středu dalších 428 potvrzených případů covidu-19. Situace v nemocnicích se podle Sobotky stabilizovala, v posledních dnech se počet hospitalizovaných výrazně nemění. V nemocnicích leží aktuálně 262 lidí, z toho 60 na jednotkách intenzivní péče a ARO. Ve středu zřejmě poprvé po dvou týdnech nepřibylo v kraji v souvislosti s nákazou žádné úmrtí. Od začátku pandemie v kraji komplikacím spojeným s nemocí podlehlo 61 lidí, z toho 40 za poslední dva týdny.

Plicní ventilátor je přístroj, který plně nebo částečně nahrazuje činnost plic a zajišťuje čerpání kyslíku po těle. Plíce jsou totiž často při těžkém průběhu onemocnění covidem-19 zasaženy. V Česku je aktuálně k dispozici 2009 lůžek s umělou plicní ventilací, z toho volných je 906, což je přes 45 procent. Nejvíc volných kapacit mají podle aktuálních údajů z ministerstva v nemocnicích zřizovaných Ministerstvem zdravotnictví (fakultní nemocnice), kde je přes 52 procent lůžek s ventilátory volných. Naopak krajské nemocnice mají jen 38 procent těchto lůžek neobsazených.

Sobotkova slova nejsou první kritikou, která přichází z Libereckého kraje. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) v pondělí uvedl, že „vzhledem k neschopnosti vlády představit veřejnosti předvídatelné kroky a srozumitelně vysvětlit nutnost přijímaných opatření část lidí stále nevnímá situaci jako vážnou“.

Aktuální koronavirovou situaci v zemi pak nazval strašidelnou.

Reklama

Doporučované