Hlavní obsah

Stát má ve skladu respirátory za 200 milionů. Nezaplatil je a firma se soudí

Foto: Formatoriginal, Seznam Zprávy

Dodávka respirátorů, které ministerstvo zdravotnictví odmítlo, se dostala k soudu. (Snímek je ilustrační.)

Reklama

Stát převzal od dodavatelské firmy přes 750 tisíc čínských respirátorů, ke kterým se teď nikdo nehlásí. Ministerstvo tvrdí, že jsou nekvalitní, a nechce je. A nechce je ani dodavatelská firma.

Článek

Jméno firmy Recea Prague před rokem proniklo do všech médií. Nebylo divu: v době, kdy stát zoufale potřeboval respirátory a roušky, uzavřelo ministerstvo zdravotnictví bez soutěže s tímto malým „eseróčkem“ objednávky za víc než miliardu.

Tenhle příběh má teď další pokračování – a vypadá to, že následující kolo se bude odehrávat v soudní síni. A že půjde o velké peníze.

Ministerstvo zdravotnictví totiž 757 tisíc objednaných čínských respirátorů od firmy Recea Prague loni v dubnu převzalo, ale nezaplatilo. Zdůvodnilo to tím, že nebyly kvalitní. A tím celá spolupráce skončila a další objednávky stát zrušil. Zároveň si ale dodané respirátory už rok nechává ve svém skladu. A právě proto firma podala na stát žalobu a chce kvůli nedodržení dohody i s úroky 206 milionů.

Firma navíc kvůli tomuto nevydařenému obchodu spadla do dluhů, protože si na dovoz respirátorů z Číny musela půjčit. Dnes je před vyhlášením bankrotu.

„Pomohli jsme státu, jak to nejvíce šlo, a vše se nakonec obrátilo proti nám. Stát nás za naši pomoc trestá a neplněním svých zákonných povinností z obchodního styku způsobil stávající stav společnosti Recea Prague, která není schopna plnit své závazky. Jak se říká: pro dobrotu na žebrotu,“ říká Lenka Knížková, jednatelka firmy.

Respirátory nikdo nechce

Firma Recea Prague tvrdí, že žaloba je vlastně zoufalým krokem, jak si zajistit své peníze. Předcházelo jí například i to, že další jednatel Jan Kunc trávil loni v létě hodiny na recepci ministerstva zdravotnictví a marně se dožadoval, aby s ním někdo z úředníků jednal.

Ministerstvo nabízí jinou verzi příběhu.

Už loni na jaře nechalo respirátory (nejen od firmy Recea Prague, ale i od dalších dodavatelů) otestovat akreditovanou laboratoří. Vyšlo, že respirátory vydávané Receou Prague za nejvyšší třídu FFP3 nesplňovaly dokonce ani kategorii FFP1. Ministerstvo proto peníze za respirátory neposlalo.

„Nezaplatilo, neboť neměly požadovanou kvalitu,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Také řekla, že ministerstvo sice respirátory převzalo a uložilo v centrálním státním skladu, ale zároveň že dodávku reklamovalo, faktury stornovalo a vyzvalo firmu, ať si zboží odveze.

„Společnost tak do dnešního dne neučinila,“ upozornila mluvčí Peterová.

Když však Seznam Zprávy požádaly o kopie storno faktur a dokumentů o reklamaci a výzvě k odvezení respirátorů, ministerstvo ani po týdnu neodpovědělo. Nereagovalo ani na urgence. Stejně tak na žádost o vyjádření neodpověděl dnes už bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Firma Recea Prague totiž tvrdí, že k vypovězení obchodu ze strany ministerstva nikdy nedošlo, natož aby ministerstvo firmě nařídilo si respirátory ze skladu vyzvednout. A že faktury jsou stále platné. Firma také říká, že neměla možnost se vyjádřit k závěrům laboratorních testů kvality respirátorů.

Dochází tak k absurdní situaci: ve skladu leží 757 tisíc respirátorů za 200 milionů, k nimž se nikdo nehlásí.

Ministerstvo opakuje, že zboží není jeho (aniž ale – jak už bylo zmíněno – je ochotno ukázat storno faktury a další dokumenty). A ani Recea Prague se k respirátorům nehlásí: argumentuje i nedávnou kontrolou z finančního úřadu, která věc uzavřela s tím, že firmě na základě účetních dokladů žádné respirátory nepatří. A že je podle objednávek z loňského března dodala ministerstvu.

Žaloba společnosti Recea Prague o 206 milionů leží u soudu od října, zatím se nezačala projednávat.

Přichází „banka“ z Karibiku

Firma Recea Prague je teď v těžkých finančních problémech. Její věřitelé, kteří financovali dovoz respirátorů z Číny, na ni podali návrh na insolvenci. Dá se čekat, že soud úpadek firmy vyhlásí a pak ji začne řídit insolvenční správce, který se pokusí aspoň část dluhů pokrýt.

„Kdyby si ministerstvo plnilo svoje povinnosti z obchodního styku, společnost by nikomu nic nedlužila a mohla se věnovat svému podnikání. Stávající objem pohledávek společnosti převyšuje objem jejích závazků,“ řekla jednatelka firmy Knížková.

A k tomu na firmu a její majitele míří trestní oznámení. Jak už Seznam Zprávy napsaly před týdnem, obchody firmy Recea Prague s respirátory pomáhala uskutečnit i poněkud podezřelá společnost IC Invest Bank z Dominikánské republiky.

Když Recea Prague sháněla peníze na nákupy v Číně a zaplacení letecké dopravy, půjčovala si od různých podnikatelů. Za tyto půjčky firmě Recea Prague ručila právě společnost IC Invest Bank (pokud by tedy obchod zkrachoval, IC Invest Bank by věřitelům jejich peníze vrátila).

Nyní se ale ukázalo, že IC Invest Bank v Česku nikdy nebyla řádně registrovanou bankou. A tak bankovní záruky, které vystavovala, jsou nejspíš neplatné. Když se pak o její roli začala zajímat policie, manažeři IC Invest Bank pražskou pobočku zrušili.

Reklama

Doporučované