Hlavní obsah

„Stát mě donutil.“ Lidé čekají hodinové fronty na vakcínu

Foto: Seznam Zprávy

Fronta na vakcínu v obchodním centru na Chodově v sobotu 20. listopadu 2021. Už před otevřením na místě čekaly desítky lidí.

Reklama

Očkovací místa hlásí výrazný nárůst zájemců o vakcínu a někde už padly i denní rekordy. Lidé nicméně uvádí, že to není dramatický vývoj epidemie, co je k vakcinaci přimělo. Jako důvod shodně zmiňují další utažení opatření.

Článek

„Jsem tady asi tři a půl hodiny, byli jsme tu ještě před tím, než otevřeli,“ říká asi 50letý Michal. Většinu sobotního rána strávil ve frontě na očkování na pražském hlavním nádraží a nyní už stojí před dveřmi do provizorní ordinace s čekárnou. Očkovací místo nabízí jednodávkovou vakcínu Jansen bez registrace. „Stát mě donutil, jiný důvod nemám,“ dodává muž a odmítá, že by za vyhledáním očkování byla jakákoliv obava z koronaviru.

Stejný důvod - tedy zpřísněná opatření a přesun k systému ON, při kterém musí lidé v rámci řady aktivit předkládat buď doklad o očkování nebo prodělané nemoci, mají na hlavním nádraží i všichni ostatní lidé, které Seznam Zprávy oslovily.

Foto: Seznam Zprávy

Lidé na Hlavním nádraží čekali ještě před tím, než se začalo očkovat. Někteří ve frontě stáli i 3,5 hodiny.

„Stát mě nutí, bohužel se nedá nic dělat. Mám malou dceru, které je rok a půl, a chodíme na cvičení. Takže samozřejmě potřebuji očkování, protože pořád dokola kupovat testy, to je finančně nákladné,“ popisuje další čekající, paní Monika.

Zájem o očkování proti covidu-19 výrazně stoupá poslední měsíc. V pátek vakcinaci podstoupilo více než 56 000 lidí, což je druhý nejvyšší počet od začátku listopadu. Skoro 22 700 z nich si přitom přišlo pro první dávku očkování. Celkem je plně očkováno 6 243 479 lidí.

Jak pro Seznam Zprávy popsala mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Eva Libigerová, která místo na hlavním nádraží provozuje, v pátek se tam podalo 449 dávek vakcíny.

„V průměru zde očkujeme okolo 500 lidi denně. Zájem je zvýšený už od druhé poloviny listopadu po prvním zpřísnění vládních opatření,“ uvedla.

Rekord v obchodním centru

Výrazný zájem o očkování hlásí i další vyhledávané místo bez registrace - to které provozuje pražský IKEM v obchodním centru na Chodově a kde se aplikuje látka Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech. V pátek si tam dokonce zapsali rekordní čísla.

Foto: Seznam Zprávy

Očkovací místo na Chodově otevíralo v deset hodin ráno. Pro Comirnaty si denně přijde okolo 1000 lidí.

„V pátek 19. listopadu jsme v obchodním centru podali celkem 1367 dávek vakcíny proti covidu-19. To byl prozatím náš největší rekord od 12. července, kdy jsme s očkováním na Chodově začali. Ve 45 % se v pátek jednalo o první dávky očkování,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová. Vyšší zájem o očkování zaznamenávají zdravotníci už několik dní.

„V posledním týdnu očkujeme v průměru 1000 lidí denně, z toho důvodu jsme již před časem posílili personál do maximálních počtů - 3 sestry, lékař, 2 farmaceuti a 13 administrátorů. Celkově jsme již podali 92 400 dávek,“ dodává Markéta Šenkýřová.

Očkovací místo otevíralo v sobotu v deset hodin ráno a během chvíle se od něj začala odvíjet dlouhá fronta lidí stojících podél chodeb a zábradlí. Lidé mohou časový odhad čekání sledovat i na webu a už chvíli po otevření ukazatel hlásil hodinovou frontu. Podle přítomných to ale „docela odsýpá.“

Stejně jako na hlavním nádraží i tady lidé uvádí jediný důvod, proč se k vakcinaci rozhodli - zpřísněná opatření. „Mně donutil tlak okolností, já bych nemohla ani synovi na věneček v tanečních a on kdyby se nenechal očkovat, tak by na ty taneční musel přestat chodit,“ vyjmenovává asi 40letá paní Zora.

Nikdo z oslovených neuvedl, že by se proti covidu-19 chtěl z vlastní vůle chránit, a to především před jeho těžkým průběhem. V pátek přitom Česko zaznamenalo nový rekord v počtu pozitivně testovaných na koronavirus. Diagnózu dostalo potvrzenou skoro 23 tisíc lidí.

Část z nich se během následujících dnů začne potýkat s vážnými zdravotními potížemi, které budou vyžadovat hospitalizaci. V nemocnicích nyní leží téměř 5000 lidí s covidem, 724 z nich na jednotkách intenzivní péče. Většinu z nich tvoří neočkovaní lidé. Řada nemocnic musí kvůli náporu omezovat běžnou péči.

Reklama

Doporučované