Hlavní obsah

Stát nakonec studentům plošně odpustí daň z příjmů za pracovní povinnosti

Foto: Seznam Zprávy

Studenti nasazení v pražské vinohradské nemocnici. Fotografie z jarní vlny koronaviru 2020.

Reklama

Ministerstvo financí plošně odpustí povinnost platit daň z příjmů všem studentům, kterým byla při nouzovém stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb.

Článek

Generální pardon, který využije ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v rámci své mimořádné pravomoci, se bude týkat povinnosti zaplatit daň i zpětně, sdělil úřad agentuře ČTK. Netýká se to ale odvodů na sociálním a zdravotním pojištění, protože to není v kompetenci Ministerstva financí.

Plošné odpuštění bude v pondělí řešit vláda.

O případu informovala redakce Seznam Zprávy před třemi dny v článku Stát povolal mediky na pomoc. Teď chce z jejich odměn daň i pojistné. „Nejsou to žádné velké peníze, alespoň nějaká odměna za loňskou pracovní povinnost se ale studentům hodí. Některým však kraj z částky strhl daň z příjmů, dalším i odvody. Část studentů řeší, zda o část peněz nepřijde dodatečně,“ informovali jsme.

Povinnost zaplatit z odměny za práci daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění vychází z nového výkladu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Pracovní povinnost byla studentům opakovaně nařizována od jara roku 2020. Původní výklad státních orgánů však považoval vyplácené odměny za náhradu za vzniklou újmu, která je osvobozena od odvodů.

Specialista na daňové právo brněnské Masarykovy univerzity Michal Radvan uvedl, že pracovní povinnost v době koronavirové pandemie byla citelným zásahem do základních práv studentů, za omezení jim náležela peněžní náhrada. Takový příjem je podle něj osvobozený od daně. Nemá být hrazeno ani sociální a zdravotní pojištění, uvedl.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v neděli v České televizi připustil, že vládě povinnost ohledně daní mediků unikla.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v sobotu uvedl, že nejistotou ohledně daní a odvodů mediků se bude zabývat na nejbližším jednání Ústřední krizový štáb.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) má však za to, že chybovaly kraje. A pardonem její úřad reaguje na „nesprávný postup některých krajů, které tyto peněžní náhrady administrativně zpracovávají“.

Příjmy za vykonanou práci podle Schillerové vždy podléhají dani z příjmů a Ministerstvo financí nikdy netvrdilo, že by tomu mělo být jinak. Zároveň ale podle ní platí, že studenti by díky slevě na poplatníka a slevě na studenta fakticky žádnou daň nezaplatili, a současná situace je pro ně tak zbytečný stres.

„Bohužel některé orgány veřejné moci si zákon vyložily po svém a nesplnily základní povinnosti, které podle zákona měly. Aby se mohly plně soustředit na řešení závažnějších problémů spojených s pandemií a nikoliv na nápravu svých vlastních chyb, rozhodla jsem o plošném odpuštění daně z příjmů všem těmto studentům, což je zcela mimořádný instrument,“ uvedla dnes Schillerová.

Reklama

Doporučované