Hlavní obsah

Stát nakoupil testy pro školy. Podívejte se, kdo je nakonec dostal

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační snímek.

Reklama

Milion testů nakoupilo Ministerstvo vnitra pro školáky. Jenže plán návratu dětí do lavic padl a vláda se rozhodla, že raději než předzásobovat školy testy využije na státní zaměstnance, které potřebuje testovat už nyní.

Článek

Testovací samoobsluha se otevřela. Pracovníci státních úřadů si od středy jezdí do skladu Ministerstva vnitra ve středočeské Kamenici, kde si vyzvedávají přidělený počet testů od rezortu Jana Hamáčka (ČSSD). Z milionu dosud dodaných testů – určených původně pro školáky – rozdělí Ministerstvo vnitra celkem 892 475. Část z nich úřadům přímo rozveze Skladovací a opravárenské zařízení (SOZ) HZS ČR.

„Jednotlivé orgány si mohou testy buď samy vyzvednout ve skladu v Kamenici, nebo požádat o rozvoz technikou SOZ HZS ČR, ten proběhne zejména v pátek 12. března 2021. V tuto chvíli je již ze skladu vydáno více než 70 % materiálu,“ uvedla tisková mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená.

Ministerstvo vnitra rozdělí testy mezi 84 úřadů.

Podle schváleného rozdělovníku, který mají Seznam Zprávy k dispozici, připadne největší část antigenních testů policistům, a to 330 tisíc. Následuje Ministerstvo obrany se 129 tisíci testů, 63 450 testů připadá na Ministerstvo financí a 50 175 testů dostane Ministerstvo spravedlnosti, a to včetně soudů, státních zastupitelství nebo Probační a mediační služby.

„Pro testování úřady využijí cca milion testů, které byly původně pro školy. Ty vydrží přibližně měsíc. Testy na další období zajistí Správa státních hmotných rezerv,“ uvedl ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Hamáček.

Jde o část dodávky z tendru, o který se zajímá policie i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Už dříve o tom informovaly Seznam Zprávy. Ministerstvo vnitra totiž vybralo jako dodavatele 3,6 milionu antigenních testů původně určených pro žáky základních a středních škol společnost Tardigrad International Consulting. Ta ale nesplnila podmínky zakázky. Řada firem, včetně českých dodavatelů, se navíc tendru nemohla zúčastnit.

Úředníci v odběrových centrech

Mimo ministerstev a policie ale zamíří antigenní testy také hasičům, České správě sociálního zabezpečení, katastrálním úřadům nebo Úřadu práce. Ten by měl obdržet 28 tisíc testů.

Přitom z rozhodnutí generálního ředitele Viktora Najmona mají zaměstnanci Úřadu práce absolvovat testy v odběrových centrech s úhradou z veřejného zdravotního pojištění. O dokumentu informoval na Twitteru ředitel serveru Hlídač státu Michal Bláha. Podle mluvčí úřadu je to ale jinak.

„Úřad práce ČR má napříč republikou zajištěny odběry primárně přímo na jednotlivých kontaktních pracovištích, a to prostřednictvím mobilního odběrového týmu složeného z pracovníků odběrového centra zařazeného v garantované síti. Dále má ÚP ČR pro své zaměstnance rezervovány termíny v rámci klasického antigenního testování na odběrových místech, a to i mimo hodiny, kdy odběry probíhají standardně,“ říká tisková mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková s tím, že nově využívají i dodané samotestovací sady.

Pro svůj příděl antigenních testů si mohou zajet zaměstnanci všech služebních úřadů. Mimo těch výše jmenovaných ještě například Státní úřad pro kontrolu léčiv, krajské hygienické stanice, Správa Pražského hradu nebo Drážní úřad. Na dva tisíce testů má nárok také Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR.

Naopak krajské nebo městské úřady si musí testování zajistit samy. Řada z nich ale posílá své zaměstnance na veřejná odběrová místa, která jsou ale zahlcená nejen zájemci z řad veřejnosti. Pracovníky tam posílají také některé firmy, které si například nezvládly zařídit dodávku samotestovacích sad. Podle Ministerstva vnitra je to ale porušení pandemického zákona.

„Jako jeden z mála krajů jsme testovali na úřadu dobrovolně už před třemi týdny. Pro nás se tedy nic nemění a nadále testujeme zaměstnance vždy v pondělí a ve čtvrtek,“ říká mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla s tím, že náklady na testování hradí kraj ze svého rozpočtu.

Testování zahájil ve čtvrtek také pražský magistrát, a to například v budovách Nové radnice na Mariánském náměstí a na Chodovci. Zaměstnance ve Škodově paláci v Jungmannově ulici, na pracovišti na Vyšehradě, Bohdalci, Břevnově, Jarově a ve Vysočanech čeká testování příští týden.

Reklama

Doporučované