Hlavní obsah

Stát odmítl přiznat příspěvek na péči o nemohoucího muže, pomohla reportáž

Záhady Josefa Klímy z 27. srpna 2020: Stát odmítl rodině přiznat příspěvek na péči o nemohoucího muže, pomohla reportáž.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zdeněk Lukeš trpí mnoha onemocněními, stal se z něj nemohoucí muž, jehož veškeré fyzické fungování je závislé na manželce. Přesto posudková lékařka zamítla přiznat rodině příspěvek na péči.

Článek

„Od osmnácti let jsem tvrdě pracoval. A teď, když potřebuji pomoct? Odváděl jsem daně státu a teď se ke mně stát obrací zády?“ Těmito slovy začínal letos v únoru své vyprávění o nelehkém životním údělu třiapadesátiletý Zdeněk Lukeš z Havířova.

Ještě před pár lety to býval naprosto zdravý muž, sportovec, který se nebál žádné tvrdé fyzické práce. Léta v těžkém průmyslu, v rizikovém prostředí, si ovšem vybrala svou daň. Zdeněk trpí mnoha onemocněními, mezi ty nejzávažnější patří kromě cukrovky a vysokého tlaku hlavně rakovina prostaty. Lékaři, obrazně řečeno, nevědí, kterou z mnoha diagnóz léčit dříve. Postupem času se tak ze Zdeňka Lukeše stal nemohoucí muž, jehož veškeré fyzické fungování je závislé na jeho manželce Lence.

Ta stála zkraje tohoto roku před zásadní volbou, zda setrvat v zaměstnání, nebo zůstat doma a pečovat o svého manžela. Její volba byla jasná. Přednost dostal milovaný muž. Tímto krokem se však celá rodina ocitla ve finanční tísni. Ačkoliv bylo ze všech lékařských zpráv jasné, že Zdeněk Lukeš nemůže zůstat sám doma, a že tudíž potřebuje čtyřiadvacetihodinovou péči, posudková lékařka zamítla přiznat rodině příspěvek na péči.

Ve svém zdůvodnění uvedla, že na tom pacient prý není zdravotně až tak špatně.

„Když nestihneme dojít na záchod, skončí to v plenách. Musím ho utřít, umýt, dát čisté oblečení, obléknout ho, převléknout ho atd. Musím mu připravit jídlo, a protože neudrží nic v rukou, musím ho i krmit,“ vypočítává své běžné činnosti v péči o manžela Lenka Lukešová.

Rodina se proti zamítnutí odvolávala všude, kam jen se dalo. Ale ani komise Ministerstva práce a sociálních věcí, která celou věc přezkoumávala, nedošla k závěru, že by měl být příspěvek na péči rodině Zdeňka Lukeše přiznán. A tak žili Lukešovi čistě a jen z jeho invalidního důchodu.

V rámci natáčení kontaktovala reportérka pořadu Záhady Josefa Klímy příslušnou posudkovou lékařku s dotazem, zda je jí znám skutečný zdravotní stav Zdeňka Lukeše. A jak se ukázalo, o diagnostikované rakovině nevěděla zhola nic.

Zda nastal v případu pozitivní posun, či je nesoběstačný muž v očích posudkových lékařů stále úplně zdravý, zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované