Hlavní obsah

Útok přišel od Malacek. Stát pátrá, kdo ostřeluje telekomunikačního obra

Útok na miliardy z O2 přichází od slovenských Malacek. Kde se kauza vzala, se podívejte ve videu.Video: Adam Junek

 

Reklama

Přes podezřelé pohledávky se slovenská firma snaží odsát až 12 miliard z operátora O2.

Článek

Právní bitva s firmou, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, je sama o sobě vysoká hra. Teď slovenské firmě Bell Trade, která se snaží získat miliardy korun z telekomunikačního gigantu O2, přibyl druhý silný soupeř. Podle zjištění Seznamu se totiž do případu zapojil Specializovaný finanční úřad a zjišťuje, kdo stojí za řetězcem firem, který Kellnerovou PPF majoritně vlastněnou telekomunikační společnost napadá.

„Síť firem z různých států světa, která je do případu zapojena, stejně jako osoby, které se v něm objevují, vzbuzují podezření, že by při transakcích mezi nimi mohlo dojít mimo jiné k daňovým machinacím,“ potvrdil Seznamu zdroj obeznámený s plány tak zvané Daňové Kobry, tedy společného týmu policie, celníků a daňové správy, zaměřujícího se na daňové podvody.

Proti slovenskému Bell Tradu a firmám z Kypru či Hongkongu, které s pohledávkami, na jejichž základě si od O2 nárokují miliardy, obchodovaly, bojuje i český operátor. U české justice se domáhá popření existence pohledávky, která pochází ještě z doby, kdy telekomunikační firmu většinově ovládal stát.

„Zažalovali jsme celý řetězec podezřelých firem. S ohledem na počet žalovaných, kterým se ani nedaří výzvy soudu doručovat, protože jde často o ‚prázdné schránky‘, brzké rozhodnutí soudu neočekáváme,“ sdělila Seznamu mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Útok od Malacek

Držitelé domnělého dluhu ovšem mají své metody, jak dosáhnout jeho uznání. V letošním roce provedli nový pokus. A to v rámci sporu u okresního soudu ve slovenských Malackách o 31 milionů korun mezi společností Bell Trade a firmou PET - PACK, která je jednou ze zapojených do zmíněného řetězce.

Bell Trade totiž do navrhovaného rozhodnutí, které soudu předložil, napsal, že v loňském roce odstoupil od domnělých smluv s O2 a požaduje náhradu škody ve výši 5,2 miliardy korun. Zároveň navrhl, aby se O2 stalo vedlejším účastníkem řízení. Pokud by mu soud vyhověl, znamenalo by to uznání existence dluhu českého operátora vůči Bell Tradu.

Prozatím soud zamítl O2 do sporu zatáhnout a kauza je na odvolacím krajském soudu v Bratislavě.

„Celý nárok je opět naprosto vykonstruovaný. Žádné smlouvy nikdy uzavřeny nebyly a společnosti nebylo nikdy dodáno ani žádné plnění, za které by mohly vzniknout jakékoli závazky,“ píše k tomu společnost O2 v pololetní zprávě o hospodaření.

Okresní soud v Malackách má ovšem firma Bell Trade ozkoušený. Už jednou se jí bez vědomí O2 povedlo u něj na čas uznání existence podezřelé pohledávky dosáhnout. Na poslední chvíli se toto rozhodnutí podařilo O2 zvrátit až u slovenského ústavního soudu. To už v českém operátorovi úřadovali lidé Petra Kellnera.

Příběh se ale začal odvíjet už v roce 2002. V tom roce vedla česká společnost RVI jednání s Českým Telecomem, většinově ovládaným českým státem, o projektech eGovernmentu, tedy elektronizaci státní správy. Nabídku RVI na projekt Radnice online ovšem předchůdkyně O2 nakonec o rok později neakceptovala.

A hned v roce 2003 přišla na Telecom první výzva k náhradě škody. Za RVI ji poslal právník Milan Kindl, známý z kauzy plzeňských práv. Výše odškodného za neuzavření smluv byla vyčíslena na 1,1 miliardy korun. Odmítnutí požadavků zajistilo Telecomu na dva roky klid.

Pak se ozvala Česká letecká společnost, která v exekuci koupila podnik RVI včetně miliardových pohledávek. Opět se svou žádostí o náhradu škody neuspěla a stát v poklidu Telecom zprivatizoval do rukou španělské Telefóniky, která do Česka přinesla značku O2.

Pět let pak bylo znovu ticho. V roce 2010 se ovšem znovu ozval právník Kindl. Tentokrát už jménem slovenské společnosti Bell Trade. A ta měla v ruce rozsudek z Malacek, který jí pohledávku za O2, jak již bylo zmíněno, přiznal.

Údajný dluh vzniklý na základě nikdy nepodepsaných smluv totiž v mezičase měnil dál majitele. Podnik RVI získala od České letecké společnosti kyperská schránka Selsingen Services. Ta z něj pak vyjmula samotnou pohledávku, kterou převedla na slovenskou firmu PET – PACK. A ta ji poslala dál personálně spřízněné Bell Trade.

PET – PACK a Bell Trade pak šly k malackému okresnímu soudu. PET – PACK zažalovala Bell Trade kvůli neuhrazení kupní ceny pohledávky, neboť se obávala, že dluh vůbec neexistuje. A tak soud měl rozhodnout, že pohledávka existuje, což i udělal. Bell Trade u téhož soudu rovnou podala žalobu na O2 na zaplacení 3,2 miliardy korun. Suma pak při putování různými stupni slovenské justice bobtnala o úroky až na necelých deset miliard.

Miliardářův protiútok

V roce 2013 se pak Bell Trade, která papírově patří slovenskému známému advokátovi Milanu Fulecovi, obrátila i na český stát, konkrétně na ministra financí Miroslava Kalouska. Žádala jej, aby se do kauzy vložil, protože v konečném důsledku by na základě privatizační smlouvy s Telefónikou mohla miliardy platit právě česká státní kasa. Stejný dopis pak přistál i Kalouskovu nástupci Janu Fischerovi, s tím, že suma přesahuje už 12 miliard. A o sporu byl informován i současný šéf státní kasy Andrej Babiš.

Ministerstvo nikdy slovenské dopisy nereflektovalo. Stojí si za názorem, že „veškeré garance vyplývající z privatizační smlouvy s Telefónikou skončily v prosinci 2006“.

V roce 2013 pak společnost O2, respektive 65procentní podíl v ní, odkoupila od Španělů skupina PPF Petra Kellnera. Na slovenskou kauzu poslal miliardář své dvorní právníky z advokátní kanceláře BBH. A ti dosáhli u slovenského ústavního soudu vítězství. Podle verdiktu neměla slovenská justice vůbec právo o kauze rozhodovat. Jak ukazuje nejnovější vývoj, Bell Trade se s tímto verdiktem nehodlá jednoduše smířit.

Bez rozsudku o neplatnosti pohledávek, který chce O2 dosáhnout u českých soudů, je ale stále obava, že rána může přijít i z dalších zahraničních jurisdikcí. A to třeba i ve formě arbitráže na český stát. Kromě kyperské schránky v příběhu vystupuje i hongkongská firma Milburn Limited. Ta se v roce 2014 na devět měsíců stala majitelem Bell Tradu.

Mimo jiné i proto znovuoživení kauzy v Malackách letos na jaře vedlo k tomu, že se případem preventivně začala zabývat Daňová Kobra.

Reklama

Doporučované