Hlavní obsah

Stát platí miliardáři přes 66 milionů za nájem pro prázdnou nemocnici

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Do polní nemocnici v Letňanech zatím žádný pacient s koronavirem převezen nebyl.

Reklama

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného by v polní nemocnici v Letňanech mohlo být v budoucnu očkovací centrum.

Článek

I když je od konce října v pražských Letňanech připravena polní nemocnice pro pacienty s koronavirem, do dnešního dne tu zatím nebyl přijat žádný.

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek připustilo, že otevření tohoto zdravotnického zařízení pro 500 nemocných s covidem-19 zvažuje, zároveň však mluvčí resortu Barbora Peterová doplnila, že by se jednalo o jednu z posledních možností - pokud by se zcela naplnily kapacity v ostatních nemocnicích.

V pátek pak náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý vysvětlil, že otevřít polní nemocnici v Letňanech zatím není možné také proto, že pro ni není dostatek personálu.

„Abychom mohli plně využít kapacitu 500 lůžek, museli bychom použít personál, který nemáme. Armáda je schopná ji postavit a obsloužit cca 50 lůžek,“ uvedl náměstek Černý.

Prostory o rozloze 16 tisíc metrů čtverečních pro polní nemocnici si stát pronajímá od soukromé firmy miliardáře Pavla Sehnala. Do konce února jí má zaplatit podle smluv zveřejněných v registru smluv více než 66 milionů korun bez DPH.

Sehnalova společnost si přitom sama pozemky, kde je nyní zdravotnické zařízení v Letňanech připraveno, také pronajímá. A dokonce část pozemků od státu - od Ministerstva financí. A další část pak od Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu, jehož akcionářem je právě úřad vedený ministryní financí Alenou Schillerovou (za hnutí ANO).

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za hnutí ANO) by však letňanská nemocnice mohla v budoucnu sloužit jako očkovací centrum. S očkováním by mohli pomoci vojáci, kteří polní zdravotnické zařízení v Letňanech připravili.

„V případě, že by zařízení v Letňanech bylo aktivováno a užíváno jako očkovací centrum, je armáda samozřejmě připravena se i na tomto úkolu podílet,“ napsal Marek Vala z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

Ve zdravotnickém zařízení slouží v současné době tříčlenná směna, která dohlíží třeba na to, že je vybavení plně funkční. Střeží ho také příslušníci Vojenské policie.

Podle smluv, které jsou zveřejněny v registru, platí za pronájem prostor pro polní nemocnici Fakultní nemocnice Bulovka. Právě ta za provoz polní nemocnice zodpovídá.

Za doplňkové služby jako třeba stavbu panelů nebo poskytnutí IT služeb zaplatila Fakultní nemocnice Bulovka Sehnalově společnosti ABF dalších zhruba 250 tisíc korun.

Ze smluv třeba vyplývá, že 29 korun stojí každý den jeden metr čtvereční jednotlivých hal. Dále - vstupní hala přijde stát každý den na 10 tisíc korun, kongresový sál pak 50 tisíc denně.

Za venkovní plochy se nejprve platilo pět korun za metr čtvereční. Později se cena podle dodatku snížila na dvě koruny za metr čtvereční. Miliardář Sehnal loni na podzim ČTK řekl, že jde o nejnižší možnou cenu, která možná nepokryje ani náklady na provoz.

Přitom Sehnalova firma, jak už bylo uvedeno, si sama prostor letenského výstaviště od státu pronajímá.

Od Ministerstva financí si podle smluv zveřejněných v registru Sehnalova firma ABF pronajímá zhruba 30 tisíc metrů čtverečních za 210 korun za metr ročně. Celkově tak platí 6,2 milionu korun za rok. Tato částka se přitom od roku 2007 nemění. Podle smluv v registru se upravovala jen doba nájmu.

Kolik platí Sehnalova firma za pronájem Výzkumnému a zkušebnímu leteckému ústavu, není zřejmé. V registru smluv jsou ceny, přehled pronajatých pozemků nebo doba smluv začerněny. A firma tyto údaje odmítá říct.

„Výše ročního pronájmu a doba trvání smlouvy jsou obchodním tajemstvím,“ uvedl mluvčí Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu Daniel Zeman.

Pronájem prostor pro polní nemocnice je zatím dohodnutý s firmou ABF do konce února. Zda se smlouva prodlouží, není zatím jasné.

„Předpokládáme, že o eventuálním prodloužení nájemní smlouvy se společností ABF bude rozhodnuto s ohledem na epidemickou situaci, a to na základě pokynu Ministerstva zdravotnictví,“ uvedl vedoucí oddělení komunikace Fakultní nemocnice Bulovka Filip Řepa.

Reklama

Doporučované