Hlavní obsah

Stát platí v průměru lépe než soukromé firmy. Přesto jsou platy šéfů v eráru o sto tisíc korun měsíčně nižší

Podrobné údaje o tom, kolik Češi brali v roce 2017.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podrobná statistika za rok 2017 ukazuje, jak výši mezd i platů ovlivňuje pohlaví, věk, vzdělání nebo i to, jestli pracujete pro stát či soukromou firmu.

Článek

Zatímco průměrný plat ve státní sféře v Česku byl loni 31 968 korun, zaměstnanci soukromých firem pobírali průměrnou mzdu 30 930 korun hrubého měsíčně.

O více než tři tisícovky vyšší je i medián hrubého platu ve státní sféře. Medián - tedy střední hodnota - je zpravidla nižší než průměr. V soukromé sféře činil loni 26 037, ve státní 29 840 korun. V obou sférách si ale zaměstnanci polepšili meziročně o více než sedm procent.

Vyplývá to ze statistiky zpracované společností Trexima pro Ministerstvo práce a sociálních věcí.

I nadále berou muži výrazně více než ženy. Jak ve státním, tak u soukromníků také platí, že odměna za práci roste s vyšším dosaženým vzděláním.

Zajímavější už je pohled na medián mezd a platů podle věku. V privátních firmách pobírají nejvyšší mzdy třicátníci, kdežto ve státním sektoru svázaném tabulkami roste plat s věkem. Nejvíc si tak vydělají šedesátníci.

I když celkově mají lepší výplaty státní zaměstnanci, zdaleka to neplatí pro všechny profese. Znatelně víc platí stát lékařům či sestrám. O něco lepší příjem mají v eráru podle statistik i srovnatelní mzdoví účetní či středoškolští učitelé.

Naopak výrazně více si vydělají v soukromých firmách správci počítačových sítí. A doslova enormní rozdíl ve prospěch privátní sféry ukazuje statistika mediánu v kategorii „Nejvyšší představitelé velkých společností a institucí”.

Kolik přesně berou vybrané profese ve státní i privátní sféře a jak komentuje statistiku analytička, se podívejte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované