Hlavní obsah

Stát přebírá kontrolu nad strategickými surovinami. Chce se vrhnout i na lithium

Arbitráže kvůli lithiu českému státu nehrozí, uklidňuje šéf Diama Rychtařík.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soukromým firmám už by se nemělo prodlužovat povolení k průzkumům ložisek strategických surovin. To se týká i lithia na Cínovci, říká ve Výzvě ředitel státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík.

Článek

Politická válka o lithium na Cínovci skončí zřejmě odchodem soukromé těžařské firmy Geomet z Krušných hor. Geomet průzkum lithia před 13 lety rozjel a nainvestoval do něj kolem 300 milionů korun. Přesto nemusí dostat další povolení, nutná pro přípravu a rozjezd komerční těžby.

„Geomet má právo lithium přednostně těžit, ale je tu ještě spousta legislativních podmínek, kdy si stát může říct, co požaduje,“ vysvětluje ve Výzvě ředitel Diama. Podle něj jednání s Geometem ustrnulo na mrtvém bodě a stát nemá zájem s firmou spolupracovat. Právě Rychtaříkův podnik by ložisko převzal, pokud by se Geometu nepovedlo dotáhnout schvalovací proces do konce.

Do budoucna bude Diamo ve spolupráci s Českou geologickou službou vyhodnocovat potenciál surovinových ložisek dřív, než k nim pustí soukromé těžaře. Vláda se pak na základě jejich posudků má rozhodovat, zda na ložisku bude hospodařit stát, nebo je nechá soukromníkům.

Jako první bude Diamo zkoumat zásoby fluoritu a barytu. Skrývá se v nich podobný potenciál jako v lithiu? Může se u nás rozjet těžba zlata? A kde jsou naše surovinové zásoby skutečně unikátní? Sledujte rozhovor ve videu nad článkem.

Pořad Výzva sledujte každý všední den v 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované