Hlavní obsah

Stát přes nás vydírá lidi, aby se naočkovali, říkají bazénáři

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Od září hrozilo, že za testy budou dospělí platit, zvlášť se toho báli provozovatelé bazénů. Ilustrační foto.

Reklama

I po prázdninách budou testy pro všechny dál zdarma. K radosti provozovatelů restaurací, hotelů, bazénů i kin. Kdyby museli neočkovaní ke vstupence platit i testy, jak vláda avizovala, hubená návštěvnost služeb by ještě spadla.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chtěl lidi motivovat k očkování placenými testy.

„Přijde mi to jako zvláštní forma nátlaku, která jde přes sektor veřejných služeb. Stát přes bazény vydírá lidi, aby se nechali naočkovat, jinak nebudou moci do bazénů chodit,“ okomentoval nápad Pavel Košnar, předseda Asociace bazénů a saun.

Nakonec však Vojtěch otočil, oficiálně kvůli nepříznivému vývoji epidemie v sousedním Německu. Začala tam čtvrtá vlna covidové epidemie, a i proto budou mít Češi z veřejného zdravotního pojištění dál hrazené dva testy PCR a čtyři antigenní testy za měsíc.

Jak dlouho? To vláda rozhodne podle epidemické situace. Konec placeného testování je však kvůli vysokým nákladům nevyhnutelný. Provozovatelé služeb se bojí, že jim s ním zmizí další část už tak prořídlé klientely.

„Lidé si nebudou chtít za testy připlatit. Když přijde čtyřčlenná rodina, tak to bude minimálně 200 korun navíc. S povinnými testy se nám návštěvnost stáhla o deset až 15 procent dolů,“ odhaduje Pavel Košnar. Po zavedení placených testů by podle něj spadla o dalších 15 procent.

Posilovnám a tělocvičnám by zpoplatnění testů zásadně klientů neubralo, odhaduje prezidentka České komory fitness Jana Havrdová: „Nečekáme dramatické změny. Kdo se chce hýbat, je buď očkovaný, nebo si udělá samotest. Kdo se hýbat nechce, má jen další výmluvu.“

Letošek předčil naše očekávání

Zejména v turistických destinacích a menších městech přes léto pookřáli majitelé restaurací.

„Ta pauza byla dlouhá a hlad zákazníků je bezesporu vidět. O zákazníky nemáme nouzi, ale do plna máme daleko. Na to, že léto je pro nás nejslabší sezóna v roce, letošek předčil naše očekávání. Červen i červenec byly moc hezké měsíce,“ pochvaluje si Václav Vojíř, provozovatel Bistra Špejle, Potrefené Husy, Na Verandách a dalších provozů.

Jak poctivě zákazníci restaurací a barů k testování přistupují? „Je pravděpodobné, že se lidé spoléhají na to, že to nikdo nekontroluje. Čímž po kontrolách nevolám. Ale spoléhám na zdravý rozum našich hostů, věřím tomu, že to nebudou obcházet.“

Podle Kateřiny Holnové z Asociace restauratérů APRON bere část klientely gastroprůmyslu vládní požadavky na bezinfekčnost velmi vážně. Zpoplatnění testů by je z restaurací mohlo vyhnat.

„Pokud to lidi berou zodpovědně, tak to bude znamenat další odliv hostů. Pokud to neřeší, pak se nás to nemusí dotknout. Host odpovídá za své zdraví. Myslím, že to neberou na lehkou váhu,“ míní.

Tržby v gastru? Slaví se jen někde, v barech to tolik nežije

Léto restauratéři vyhlíželi s nadějí, ale při zemi. Vědí, že zmařené tržby už nedorovnají. „Co se ztratilo, se nedožene. Ten zářez byl moc hluboký. Nejde o zhojení. Jde o to, aby podniky byly soběstačné a zdravé, to je naše ambice,“ uvedl pro SZ Byznys Václav Vojíř.

I data pokladního plnění Dotykačka a Storyus vypadají optimisticky, při pohledu zblízka ale ne všude. Vyšší tržby než v roce 2019 se týkají hlavně českých turistických destinací. Jižní Morava, Jižní Čechy, Krkonoše – všude tam restaurace utržily víc než těsně před pandemií.

„Od našich členů ale víme, že v Praze, v oblastech, kde nebydlí lidé, jako je centrum, se tržby na úroveň před covidem vůbec nevrátily. Naopak tam, kde žijí lidé, ve čtvrtích, jako jsou Vinohrady a Žižkov, tam jsou restauratéři spokojení a na číslech z roku 2019,“ upřesňuje za APRON šéfka pražského Vinografu Kateřina Holnová.

Zásadní dopad má covid podle Václava Vojíře, který provozuje i známý pražský bar Bugsy's, na noční život. Bary jsou z hlediska nákazy stále vnímané jako velké riziko.

„Do barů se lidé nevrátili úplně. Turisté chybí a domácí publikum to nedožene. Na jedné straně jsou lidi obezřetnější, jiní si ale po dlouhé pauze naopak více dopřávají,“ popisuje provozovatel.

Náhrada za turisty? Musely by být dva měsíce dovolené

Alfou a omegou renesance hotelů je plné otevření cestovního ruchu. „Zahraniční turisté tvořili více než polovinu cestovního ruchu. Výpadek zahraničních turistů nelze nahradit domácími turisty. To by museli všichni Češi jezdit po České republice a mít osm týdnů dovolené,“ líčí Václav Stárek.

Od loňského března do března letošního roku se snížil počet návštěvníků hotelů o 54 procent. „Teď jsme začali zase růst, s výjimkou velkých měst, kde je situace stále stejná. Nejvíc zasažený region je Praha, ta dělá 60 procent cestovního ruchu, trpí ale i Ostrava, Brno, Plzeň a další velká města,“ vypočítává Stárek.

Spasí kina Zátopek a agent 007?

Zatímco ochota testovat se kvůli víkendovému pobytu je vyšší, kvůli divadlu, kinu či fotbalu už klient váhá.

Letní sezónu si však David Horáček, spolumajitel sítě multikin Premiere Cinemas Czech, celkem pochvaluje. „Otevřeli jsme kina na začátku června a asi po měsíci váhavého nástupu se léto rozběhlo dobře, zejména v mimopražských lokalitách. V Praze bývá léto slabší. Pražané více vnímají opatření a jsou v návštěvě kina váhavější,“ tvrdí Horáček.

Podzimní měsíce vyhlíží provozovatelé kin s nadějí. „Podzim by mohl být dobrý, v kinech je spousta silných filmů. Tento čtvrtek Zátopek, na konci září nový James Bond,“ láká diváky David Horáček.

Reklama

Doporučované