Hlavní obsah

Stát proplatí polovinu letenky. Austrálie štědře pomůže místnímu turismu

Foto: Pexels.com

ilustrační foto.

Reklama

Austrálie zavádí novou formu podpory cestovnímu ruchu. Bude doplácet na zlevněné letenky do vybraných destinací na území země. Vyhradila pro letecké dopravce přes miliardu. Plán ale čelí kritice.

Článek

Australská vláda nabídne tamním obyvatelům letenky v rámci země za polovic. Zlevněné lety mají povzbudit cestovní ruch, který už více než rok omezuje pandemie koronaviru.

Na plán, jak probudit australský turismus zpět k životu, tamní vláda vyhradila celkem 1,2 miliardy australských dolarů (20,4 mld. Kč).

Zlevněné letenky se budou vztahovat na destinace v rámci Austrálie. Na seznamu jsou destinace jako Gold Coast, Cairns, Whitsundays, Alice Springs nebo Broome na západě země.

Cestovní ruch byl, stejně jako ve všech jiných zemích světa, od začátku loňského roku významně zasažen uzávěrami hranic a omezením cestování.

Tamní premiér Scott Morrison uvedl, že balíček 800 tisíc levnějších letenek, který bude nabízen v období od dubna do července, povzbudí místní obyvatele k návštěvě jiných částí země.

Dalším důvodem pro zavedení podpůrného vládního programu pro cestovní ruch je pomalu blížící se konec kompenzačního balíčku s názvem „JobKeeper“, který financoval zaměstnancům postižených sektorů mzdy. Lhůta na jeho využití totiž končí už v letošním březnu.

Jak uvedl ale tamní předseda vlády, odvětví cestovního ruchu je závislé hlavně v dalších měsících na zahraničních návštěvnících. Stále proto vyžaduje určitou finanční podporu. Podle Morrisona je tento plán zároveň způsob, jak v zemi znovu obnovit turismus.

„Abychom udrželi lidi v práci, musíme dát letadla do vzduchu a musíme dát turisty na zem,“ řekl ve čtvrtek novinářům na letišti v Sydney.

Kompenzace čelí kritice

Tomu ale odporuje labouristická opozice. Tvrdí, že balíček je „selektivní“ a přináší výhody zejména leteckým společnostem, a upozorňuje na to, že neexistuje žádné přímé financování pro další obory cestovního ruchu a provozovatele hotelů.

Australská vláda už před rokem striktně uzavřela hranice před mezinárodními cestujícími, s výjimkou návratu státních příslušníků.

Nyní se zdá, že se jejich strategie vyplatila. Od začátku pandemie země hlásí přibližně 29 tisíc případů a 909 úmrtí. Jedná se o výrazně nižší čísla než v mnoha jiných zemích.

Země zároveň spustila v plném rozsahu očkování proti nákaze koronavirem a za posledních čtrnáct dní se vývoj nových případů zredukoval, píše britská BBC.

Navzdory úspěchu v rámci zkrocení šíření viru, se mnoho Australanů stále zdráhá tvořit cestovní plány mimo domovský stát.

Letecké společnosti a zástupci v oblasti cestovního ruchu nový systém dotací do značné míry vítají. Někteří ale zpochybňují zvolené destinace, na které se vztahuje sleva. Vybrané destinace jsou podle odborníků už tak velkým lákadlem cestovního ruchu a podporu na rozdíl od některých lokalit, které nejsou veřejnosti tolik známé.

Snaha o nemožné

Tamní vláda v minulém týdnu prodloužila zákaz mezinárodního cestování do 17. června. Společnost Qantas uvedla, že plánuje obnovit své mezinárodní lety do konce letošního října. Vzhledem k zahájení očkování mezitím firma požádala australskou vládu o poskytnutí jistoty ohledně možnosti podnikat vnitrostátní lety.

V celém asijskopacifickém regionu nyní letecké firmy zkoušejí různé způsoby, jak se s útlumem cestovního ruchu vypořádat.

Například letecká společnost Qantas spouští vnitrostátní zájezdy do předem neznámých destinací.

Cestující nebudou vědět, kam je letadlo dopraví, dozvědí se to až během jeho přistávání. Cesty budou údajně zahrnovat nízké průlety nad některými australskými přírodními památkami. Po dni stráveném v záhadné destinaci pak společnost opět dopraví své zákazníky zpět na letiště.

Na tajemné cesty si firma Qantas vyčlenila všechna svá tři letadla Boeing 737, která vzlétnou z jednoho z měst Sydney, Melbourne nebo Brisbane. Ceny zpátečních letenek začínají na 737 australských dolarech (asi 12,5 tisíce korun).

„Tyto záhadné lety pomáhají přivést mnoho našich zaměstnanců zpátky do práce,“ uvedla Stephanie Tullyová, vedoucí zákaznické podpory firmy Qantas. „Jsou zároveň způsobem, jak podpořit provozovatele cestovního ruchu v regionálních oblastech, které tvrdě zasáhlo několik vln cestovních omezení,“ dodala.

Reklama

Doporučované