Hlavní obsah

Stát prověří, zda nemocnicím v „klikačce“ o miliardy nepomáhali roboti

Foto: Shutterstock.com

Úředníci prověřují způsob přihlašování nemocnic do evropských projektů.

Reklama

Ministerstvo pro místní rozvoj zadalo Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), ať prověří, zda nemocnice využívaly při přihlášení o dotace „klikací“ roboty.

Článek

Poslanci ve čtvrtek na mimořádné schůzi grilovali ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou kvůli evropským dotacím pro nemocnice. Před několika týdny vyšlo najevo, že záleželo i na rychlosti, s jakou nemocnice své projekty přihlásily. Z přihlašování do projektu se tak stala spíše soutěž v rychlosti klikání.

Ministerstvo, které nemocnice do nepříjemné situace s klikáním dostalo, teď chce prověřit, zda si některé neulehčily práci použitím robotů.

„Poprosili jsme o stanovisko NÚKIB, zda lze zjistit, jestli někdo použil robota. Stanovisko se zatím zpracovává,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

„Bylo zakázáno použít robota? Pokud to někdo použil, tak jen proto, že byl tlačen podmínkami,“ podotkl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. A připomněl dopis, který dostaly nemocnice od ministerstva a ve kterém se zdůrazňuje důležitost rychlého podání žádosti.

„Já dopis vaší podřízené považuji za skandální – psát manažerům nemocnic, aby si seřídili světový čas a trénovali dvojklik. Přijde mi to jako z humoristického časopisu,“ řekl.

Dostálová: Zaveďme spolufinancování

Ministerstvo se hájí tím, že rychlost klikání nebyla hlavním kritériem. „Hodnocení mělo 23 kritérií,“ uvedla Dostálová s tím, že minimálně 11 projektů nedoložilo stanovisko přístrojové komise, a budou proto kráceny. Podle ředitelů nemocnic ale většina projektů kritéria splní a pak se bude rozhodovat právě podle rychlosti.

Podle Dostálové by se na více projektů mohlo dostat v případě, že by se dohodla nějaká míra kofinancování ze strany žadatelů. Původní financování z EU bylo navrženo jako stoprocentní, podle Dostálové by nově mohli žadatele kofinancovat minimálně 10 procenty.

„Tak by se dostalo na více žadatelů,“ uvedla ministryně. Před Českem jsou podle ní ještě další dvě výzvy za několik miliard korun.

Reklama

Doporučované