Hlavní obsah

Stát se chce dohodnout s restituenty ve sporu o pozemky pod Babišovou vládní čtvrtí

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš by chtěl v Letňanech vládní čtvrť.

Reklama

Státní pozemkový úřad připravuje mimosoudní dohodu s Miroslavem a Michalem Holečkovými, kteří žalují stát mimo jiné kvůli vydání 8 hektarů v Letňanech.

Článek

Projekt na vybudování vládního městečka v Letňanech, v němž by se usídlila ministerstva, deset tisíc úředníků a také například nová nemocnice, může přijít o jistotu dvou důležitých pozemků, s nimiž podle dosud známých plánů počítal.

Pozemky o rozloze zhruba osm hektarů poblíž stanice metra Letňany a zdejšího letiště vlastnil stát, ale novými majiteli by se v dohledné době mohli stát restituenti, kteří o ně dlouhodobě usilují.

Restituenti Miroslav a Michal Holečkovi sice se žalobou na Státní pozemkový úřad kvůli vydání pozemků uspěli u soudu už loni, avšak nepravomocně. Letos od března ve sporu v několika stáních znovu jednal Městský soud v Praze, aby vynesl pravomocný verdikt.

Poslední jednání nařízené na středu se konalo jen několik minut. Několik hodin před tím, než měl soud rozhodnout, se žalující strana domluvila se Státním pozemkovým úřadem, že podepíšou mimosoudní dohodu.

Advokátka Ilona Kindlová, která Holečkovy zastupuje, pak o tom informovala i soudce Aleše Šťastného. „Dohodli jsme se na tom v úterý odpoledne,“ řekla Kindlová soudci.

Jak má vypadat vládní čtvrť v Letňanech.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Seznamu pak Ilona Kindlová i právník Státního pozemkového úřadu Martin Bělina dohodu potvrdili. Oba shodně řekli, že do letošních prázdnin bude text této dohody i sepsán.

„Součástí dohody jsou i pozemky, na kterých má být vládní čtvrť. Počítáme, že se nyní bude dva až tři týdny sepisovat,“ uvedla Kindlová, ale podrobnosti nesdělila: „Zatím musíte počkat, co v dohodě všechno bude.“

Jak bude konečná dohoda vypadat, neřekli Kindlová a Bělina ani soudci. Zřejmé je jen to, že se obě strany shodly na tom, že Holečkovi po podpisu dokumentu svou žalobu na Českou republiku stáhnou.

Podle vyjádření mluvčí Státního pozemkového úřadu Lenky Růžkové budou usilovat o to, aby pozemky dál zůstaly ve vlastnictví státu.

„V současné době probíhají jednání s protistranou o možnosti společného postupu, který by mohl vést k ukončení tohoto sporu,“ uvedla Růžková. Dohoda tedy nakonec může skončit i tak, že Holečkovi dostanou jiné pozemky.

Zájemců o tyto pozemky v Letňanech je přitom více. Státní pozemkový úřad letos v únoru uvedl, že bylo podáno celkem jedenáct žalob (o jeden pozemek se může zároveň soudit několik lidí).

Rodina Holečkových říká, že pozemky v Letňanech zažalovala už před dvěma lety, tedy mnohem dřív, než se konkrétní myšlenka na vládní čtvrť objevila.

Připomínají, že v 50. letech přišli nedobrovolně o pozemky pod dnešním chuchelským dostihovým závodištěm a dodnes za ně nedostali pořádnou náhradu.

„Holečkovi jsou věřitelé státu téměř 30 let a stát místo toho, aby svůj dluh vůči nim nejprve vyrovnal, tak jim dosažení restituce jejich majetku opět znemožňuje a pozemky chce zabrat pro vlastní účely, aniž by nabídl na území Prahy jiné vhodné náhradní,“ dodala jejich advokátka Ilona Kindlová.

Situaci kolem restitucí nadto komplikuje i to, že lukrativní pozemky v Praze určené k restituci jsou téměř rozebrané. Takže restituenti a jejich právníci bojují o každých několik stovek metrů, které se ještě dají získat. Právě v Letňanech leží jedny z posledních ucelených pozemků.

Reklama

Doporučované