Hlavní obsah

Stát se chce zbavit nebezpečných přejezdů

Foto: Centrum dopravního výzkumu, v. v. i., Youtube.com

Hazardujících řidičů v Česku stále přibývá. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ministerstvo dopravy chce snížit počet smrtelných nehod na přejezdech. Jeho plán, který spočívá ve zrušení tisíců železničních přejezdů, nedávno podpořili poslanci.

Článek

Železniční tratě by do budoucna už neměly křížit desetitisíce silničních přejezdů. Podle připravované změny liniového zákona, na kterou upozornil server iDnes.cz, by z kolejí měly zmizet přejezdy, jež se dají relativně snadno objet.

Zrušeny mají být ty, jejichž objízdná trasa bude kratší než pět kilometrů. Snahou úředníků je omezit smrtelné nehody, jejichž počet stále narůstá, na druhou stranu bude mít navrhovaná změna dopad na řidiče.

Některé obce proto s plánem nesouhlasí. Navrhují například, aby Správa železniční dopravní cesty více investovala do světelného zabezpečení nebo zvýšila počet přejezdů doplněných závorami. „Bez kladného stanoviska všech účastníků řízení nelze přejezd zrušit,“ upozornil mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Zatímco dnes musí SŽDC projednat odstranění přejezdu s policií a s obcemi, po definitivním schválení zákona by stačil jen souhlas policie.

Reklama

Doporučované