Hlavní obsah

Stát se musí omluvit za Zemana. Uděláme to neprodleně, řeklo ministerstvo

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman podle soudů veřejně říkal nepravdivé věci o bývalém poradci Zdeňku Šarapatkovi.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo financí neuspělo s dovoláním, kterým se snažilo zvrátit případ, v němž se muselo podle soudu omluvit za prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Nejvyšší soud potvrdil, že se stát musí radnímu České televize Zdeňku Šarapatkovi omluvit za prezidenta Miloše Zemana.

Odmítl totiž dovolání, které v této kauze podalo ministerstvo financí. To se snažilo případ ještě zvrátit, když tvrdilo, že se stát nemá za Zemana omlouvat.

„Dovolání bylo odmítnuto. Nejvyšší soud v rozhodnutí mimo jiné píše, že nemá žádný úvahový potenciál, který by mohl současnou judikaturu změnit,“ potvrdil pro Seznam Zprávy Šarapatkův advokát Artur Ostrý.

Ministerstvo financí potvrdilo, že verdikt Nejvyššího soudu již také obdrželo. „Ministerstvo financí toto rozhodnutí respektuje a omluví se neprodleně,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jakub Vintrlík z tiskového oddělení.

V současné době tak platí rozhodnutí soudů, které řekly, že se stát má v tomto případě omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana (toho žalovat nelze).

Zdeněk Šarapatka pracoval na Úřadu vlády jako poradce v době, kdy byl Miloš Zeman premiérem (1998–2002). Zeman po letech v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem o bývalém členovi svého týmu poradců řekl, že ho vyhodil pro neschopnost.

Podle soudu to ale není pravda.

V dovolání ministerstvo financí popisovalo, v čem soudy nižší instance podle něho chybovaly a proč by se případem měly zabývat znovu. Ředitelka náhradové agendy ministerstva financí Monika Vláčilová například napsala, že jde o precedentní případ.

Soudy totiž – jak uvedla – nikdy neprohlásily za nesprávný úřední postup vystoupení úřední osoby v soukromé televizní stanici. „Vystoupení prezidenta republiky na soukromé televizní stanici není vázáno žádnými procesními či hmotněprávními normami,“ uvedla Vláčilová.

Ostrý dříve komentoval tuto konstrukci slovy, že v případě jejího uznání by „měl opravdu velmi vážné obavy o vymahatelnost práva v této zemi“. „Běžný člověk v takovém právním marasmu již zřejmě není schopen dosáhnout ochrany, byť jde jen o prostinkou omluvu za zjevně lživý výrok,“ reagoval Šarapatkův advokát.

Vláčilová také napsala, že Zeman žádná pravidla během rozhovoru a zmíněným výrokem neporušil. „Žádná předepsaná zákonná pravidla pro výkon veřejné moci nebyla při předmětném vystoupení prezidenta republiky porušena,“ uvedla Vláčilová v dovolání. Nejvyšší soud ale měl na kauzu jiný názor.

Nejvyšší soud navíc nyní řeší další podobný případ. V něm jde také o to, že se ministerstvo financí má omluvit za Zemana. V této kauze jde o prezidentův výrok z ledna 2015, kdy na konferenci k výročí konce holokaustu tvrdil, že novinář Ferdinand Peroutka napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“.

Jenže Městský soud v Praze řekl, že tento článek novinář nenapsal. A tak se stát musí omluvit Peroutkově vnučce Terezii Kaslové.

I v tomto případě se ministerstvo financí zatím Kaslové neomluvilo a podalo také dovolání k Nejvyššímu soudu. O něm zatím rozhodnuto nebylo. Nejvyšší soud ale minulý týden řekl, že se stát nemusí Kaslové omluvit do doby, než v této kauze rozhodne.

Reklama

Doporučované