Hlavní obsah

Stát se omluvil za pomlouvačný výrok prezidenta Zemana

Foto: Facebook Miloše Zemana

Stát se omluvil za prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

aktualizováno •

Omluvu radnímu České televize zveřejnilo ministerstvo financí také na svém webu.

Článek

Stát se prostřednictvím ministerstva financí omluvil radnímu České televize Zdeňku Šarapatkovi za prezidenta Miloše Zemana.

Udělal to poté, co ministerstvo neuspělo před několika dny s dovoláním u Nejvyššího soudu. Tím se snažilo ještě zvrátit pravomocný verdikt.

Podle tohoto rozhodnutí nemluvil prezident pravdu, když o svém bývalém poradci na Úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, řekl v pořadu TV Barrandov, že ho vyhodil pro neschopnost.

Omluvu ministerstvo zaslalo Šarapatkovi ve středu. Její znění zveřejnilo nad rámec verdiktu soudu také na svém webu.

„PaedDr. Zdeněk Šarapatka, Ph.D. nebyl Úřadem vlády České republiky vyhozen pro neschopnost, neboť jeho pracovní poměr byl v daném případě rozvázán dne 9. 10. 2000 dohodou uzavřenou mezi PaedDr. Zdeňkem Šarapatkou, Ph.D. a Úřadem vlády České republiky, a to z iniciativy PaedDr. Zdeňka Šarapatky, Ph.D.,“ uvádí se v omluvě.

„Česká republika se za tento dehonestující výrok omlouvá,“ píše se dále.

Zdeněk Šarapatka uvedl, že mu zatím omluva od ministerstva financí poštou nepřišla.

Foto: Ministerstvo financí ČR, Seznam Zprávy

Omluva zveřejněná na webu ministerstva financí.

Ministerstvo financí v dovolání, které podalo k Nejvyššímu soudu, tvrdilo, že jde o precedentní případ. Soudy totiž – jak v něm uvedla ředitelka náhradové agendy ministerstva financí Monika Vláčilová – nikdy neprohlásily za nesprávný úřední postup vystoupení úřední osoby v soukromé televizní stanici.

„Vystoupení prezidenta republiky na soukromé televizní stanici není vázáno žádnými procesními či hmotněprávními normami,“ napsala Vláčilová.

Jenže Nejvyšší soud ve svém pár dní starém rozhodnutí napsal, že už v kauze týkající se dalšího Zemanova výroku na adresu novináře Ferdinanda Peroutky vysvětlil, že prezident není sám odpovědný za své výroky.

„Neznamená to, že za újmy (majetkové či nemajetkové) v soukromoprávních vztazích způsobené prezidentem při výkonu jeho funkce neexistuje subjekt, který by za takovéto případné újmy neodpovídal,“ uvedl soudce František Ištvánek. Tím subjektem je tedy ministerstvo financí.

V tomto rozhodnutí také soudce Ištvánek zmínil, že se pražský městský soud neodchýlil od dřívějších závěrů Nejvyššího soudu nejen ve zmíněné kauze Peroutka.

„Jinak řečeno dovolání žalované (ministerstva financí) nenabízí žádný úvahový potenciál, v jehož rámci by právě v této věci měl Nejvyšší soud řešit nově či jinak právní otázky vyplývající z jeho dosavadního konzistentního rozhodování,“ napsal Ištvánek.

A zároveň také tento soudce vyzdvihl pražský městský soud, když ve svém verdiktu uvedl, že v tomto případě prezident Zeman svým výrokem nehodnotil práci Šarapatky, ale tímto výrokem ho dehonestoval.

Nejvyšší soud navíc nyní řeší další případ, ve kterém jde také o Zemanův výrok. V tomto případě prezident v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu tvrdil, že novinář Ferdinand Peroutka napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“.

Jenže Městský soud v Praze řekl, že tento článek novinář nenapsal. A tak se stát musí omluvit Peroutkově vnučce Terezii Kaslové.

V tomto případě se ministerstvo financí zatím Kaslové neomluvilo a podalo také dovolání k Nejvyššímu soudu. O něm zatím rozhodnuto nebylo. Nejvyšší soud ale minulý týden řekl, že se stát nemusí Kaslové omluvit do doby, než v této kauze rozhodne.

Reklama

Doporučované