Hlavní obsah

Stát se začíná zbavovat strategických zásob. Odveze je 600 kamionů

Na odvoz kovů, které stát nabídl k prodeji, bude potřeba 600 kamionůVideo: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zhruba 8 900 tun hliníku, 1 400 tun zinku a k tomu stejné množství mědi. To jsou strategické zásoby kovů, pro které teď Správa Státních hmotných rezerv hledá kupce. Hrozí, že na prodeji prodělá.

Článek

Obrovský areál v zapadlé vesnici daleko od civilizace. Za střeženou bránou se rozkládají velké haly a v nich stojí palety plné kovových plátů, desek a bloků. Různých tvarů, různých barev, různé váhy.

Tohle je jedno ze tří míst, kde Správa státních hmotných rezerv skladuje strategické zásoby kovů. Část z nich teď bude prodávat. Ukládá jí to totiž nařízení vlády.

„V tuto chvíli už jsme vyhlásili nepotřebnost a připravujeme se na výběrové řízení. To vyhlásíme v řádu několika málo týdnů,“ říká předseda SSHR Pavel Švagr s tím, že v tuto chvíli už rezervy upozornily na prodej například hospodářskou komoru a další profesní organizace.

Na prodej je zinek, měď a hliník. „Hliník budeme prodávat ve formě housek a ingotů, bude ho zhruba 9 900 tun. Mědi a zinku bude asi 1 400 tun,“ říká Švagr s tím, že celý prodej bude logisticky náročný.

„Předpokládáme, že to bude 500 až 600 kamionů,“ říká Švagr.

Kovy jsou podle SSHR v pořádku, a tak se budou prodávat za aktuální ceny, které jsou dnes na burze. To ale může být problém. Většina zásoby pochází z let 2009 až 2012 a ceny, za které byly nakoupeny, byly výrazně vyšší než dnes. Například hliník se počátkem roku 2012 prodával za 42 tisíc korun na tunu, v lednu roku 2020 byla cena 38 994 korun za tunu.

U mědi za stejnou dobu spadla cena ze 158 478 korun na tunu na 127 051 korun.

SSHR má za úkol do státního rozpočtu prodejem kovů získat 600 milionů korun. „Na prodej jsme připravili strategické zásoby v evidenční hodnotě 650 milionů korun,“ říká předseda Správy Státních hmotných rezerv Pavel Švagr s tím, že nechce předjímat, za kolik se kovy skutečně prodají.

Reklama

Doporučované