Hlavní obsah
Online

Stát se zaměří na ohniska nákazy. Testy zatím odhalily 169 nakažených z Darkova

Foto: Pixabay / hangela

Hygienici mají do pondělí otestovat všechny zaměstnance OKD pracující pro Důl Darkov.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Epidemie nemoci covid-19 v Česku odeznívá, dosavadní rozvolňování plošných omezení se na vývoji negativně neprojevilo, uvedla vláda. Hygienici se proto zaměří na lokální ohniska a rizikové profese.

- V Dole Darkov státního podniku OKD se nákaza covid-19 začala šířit minulý týden, nyní tam hygienici evidují 169 nakažených, v některých případech jde o příbuzné horníků. Pozitivních případů je ale zřejmě ještě víc, pokračuje plošné testování všech zaměstnanců.

- V hlavním městě je podle hygieniků dlouhodobě nejvíc nakažených v Praze 4. V přepočtu na obyvatele je nejhorší situace v městské části Praha 2, kde připadá přes 200 nakažených na 100 000 obyvatel.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali také v pátek:

  • Za sobotu přibylo zatím 40 potvrzených případů nemoci covid-19

    V Česku dnes zatím přibylo 40 potvrzených případů nemoci covid-19, od začátku epidemie se koronavirem nakazilo 8853 lidí. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví k 17:30. Počet úmrtí s nemocí covid-19 stoupl oproti ranním údajům o dvě na 314. Nakažených je aktuálně 2501 lidí, 6038 se vyléčilo. Denní nárůst pozitivních případů v tomto týdnu kolísá. Nejvíce jich laboratoře zaznamenaly v pondělí, kdy mělo pozitivní test 111 lidí. V úterý přibylo 61 nakažených, ve středu 74, ve čtvrtek 33 a v pátek 59. Za dnešek bude konečné číslo známé po půlnoci.

  • V souvislosti s Dolem Darkov hygienici evidují 169 nakažených

    V souvislosti s nákazou covid-19 v Dole Darkov společnosti OKD v Karviné hygienici evidují dosud 169 nakažených. Dnes byly k otestování odebrány vzorky dalších více než 900 lidí, řekla ČTK ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě Pavla Svrčinová. Další výsledky testů se podle ní dají očekávat v neděli. Číslo se dnes vpodvečer zvýšilo oproti předešlým 153 nakaženým o 16.

  • Přísná opatření by mohla být jen v části Moravskoslezského kraje

    Návštěvy domovů seniorů či nemocnic by mohly být zakázány jen v těch částech kraje, kde se bude nákaza nemocí covid-19 více šířit. ČTK to dnes řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Ohnisko nákazy se v minulých dnech objevilo na Dole Darkov v Karviné. Starosta Orlové, odkud pochází část nakažených, Miroslav Chlubna řekl, že obyvatelům doporučil, aby například nadále nosili roušky.

  • Návrhy na vyšší slevy a nižší daně zřejmě narazí ve vládě

    Návrhy poslanců opoziční SPD na zvýšení daňových slev a na snížení daně z příjmů malých firem se na pondělním jednání vlády zřejmě setkají s jejím nesouhlasem. Poslanci SPD chtějí snížit daň z příjmů firmám s obratem do tří milionů korun až na 15 procent. V druhém návrhu chtějí mimo jiné zvýšit daňovou slevu poplatníkům tak, že by jim měsíčně zůstalo o 1035 korun víc. Vláda mimo jiné uvádí, že v současné době nelze s navrhovaným snížením přímé daňové zátěže pro všechny daňové poplatníky souhlasit. Stojí to v návrzích stanovisek na vládním webu.

  • Univerzita Palackého volí kvůli koronaviru akademický senát online

    Zcela novou podobu dostaly letošní volby do Akademického senátu Univerzity Palackého v Olomouci, ve kterých v těchto dnech volí studenti i akademici své senátory na nadcházející tři roky. Konají se poprvé v historii univerzity online, volby se také obešly bez tradiční kontaktní kampaně. Ta se odehrává především na sociální síti. Volit mohou členové akademické obce do pondělí, zjistila ČTK.

  • Zahrádky otevřela většina restaurací, výdělky jsou ale poloviční

    Možnost přivítat hosty na zahrádkách využilo podle společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy, 60 procent podniků. Jejich tržby se pohybují na úrovni okolo 50 procent ve srovnání s obdobím před koronavirovou krizí. Provozovatelé stravovacích provozů se díky současné situaci začnou více zajímat o ekonomické fungování svých podniků. ČTK to řekl ředitel společnosti Storyous Igor Třeslín.

  • V Královéhradeckém kraji jezdí všechny vlaky a autobusy

    Veřejná doprava v Královéhradeckém kraji se dneškem vrátila k běžnému stavu. Provoz vlaků a linkových autobusů byl plně obnoven. Školní spoje vyjedou začátkem nového pracovního týdne. ČTK to dnes sdělili zástupci hejtmanství. Zahájení provozu cyklobusů v Královéhradeckém kraji je naplánované na sobotu 30. května. Postupné obnovování provozu veřejné dopravy souvisí s rozvolňováním vládních opatření proti šíření koronaviru.

  • Roštejn se po kompletní opravě otevře 2. června

    I když zmírnění opatření proti koronaviru umožňuje otevřít hrady a zámky k 25. květnu, hrad Roštejn na Jihlavsku pozve první návštěvníky 2. června. Důvodem jsou poslední práce na jeho rozsáhlé několikaleté úpravě. ČTK to řekla kastelánka Kateřina Rozinková.

  • O návštěvy v domově seniorů v Hradci Králové je enormní zájem

    O návštěvy v krajském domově seniorů U Biřičky v Hradci Králové je velký zájem. Budou možné za respektování zvláštního režimu a přísnějších hygienických pravidel od 25. května. Bez předchozího objednání návštěva nebude možná, řekla dnes ČTK ředitelka domova pro seniory U Biřičky Daniela Lusková. Klienti se se svými blízkými uvidí po více než dvou měsících. S umožněním návštěv počítá plán ministerstva práce k uvolňování opatření proti šíření koronaviru.

  • V Olomouci se po nucené pauze opět otevřela Pevnost poznání

    Expozice interaktivního muzea uvítají zájemce po 75 dnech, kdy bylo centrum stejně jako další instituce v zemi uzavřeny kvůli pandemii koronaviru. Kapacita budovy je omezena na 100 návštěvníků v jednu chvíli, řekla ČTK mluvčí muzea Martina Vysloužilová.

  • V Blansku vybrali už skoro tunu potravin pro chudé

    V Blansku pokračuje sbírka potravin, vybrala se jich už skoro tuna, z toho 557 kilogramů od obyvatel, dalších asi 400 kilogramů od škol, které darovaly potraviny nespotřebované v jídelnách. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí radnice Pavla Komárková. Město sbírku vyhlásilo ve spolupráci s charitou poslední dubnový den, potraviny chybějí chudším rodinám, samoživitelkám i lidem bez domova. Kvůli koronaviru se totiž neuskutečnila jarní část celonárodní potravinové sbírky.

  • Epidemiolog Maďar: Roušky uvnitř mohou zůstávat regionálně

    Nošení roušek uvnitř bude možná v některých oblastech volnější nebo přísnější podle epidemiologické situace. Rozhodne se v červnu, řekl ČTK epidemiolog Rastislav Maďar, koordinátor pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro uvolňování opatření přijatých jako ochrana před epidemií covid-19. Od pondělí 25. května končí povinnost nosit roušky venku, jsou-li dodrženy dvoumetrové rozestupy od cizích lidí. V budovách nebo MHD je nošení dál povinné. Výjimky mají děti ve školách či školkách nebo některé profese, například lidé v kancelářích.

  • Vsetínské kulturní léto letos začne o měsíc dřív

    Vsetínské kulturní léto začne letos již v červnu, o měsíc dříve, než tomu bývalo v předchozích letech. Důvodem je snaha oživit kulturní život ve městě po omezeních souvisejících s pandemií koronaviru. Program nabídne sérii koncertů i projekce letního kina, sdělila ČTK mluvčí Domu kultury Vsetín Klára Blažková. První koncert se uskuteční 11. června na Dolním náměstí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy