Hlavní obsah

Stát si rozvracet nedáme. Říká komunista Filip a navrhl omezit podporu neziskovkám

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Komunisté chtějí dávat dotace jen některým neziskovým organizacím.

Reklama

V Poslanecké sněmovně je od minulého týdne návrh poslanců z KSČM, kteří chtějí změnit parametry pro rozdělování státních dotací.

Článek

Skupina sedmi poslanců KSČM v čele s předsedou strany Vojtěchem Filipem navrhuje, aby se dotace pro neziskové organizace rozdělovaly podle nových kritérií.

Komunisté chtějí, aby peníze dostávaly jen ty, co pomáhají a přispívají k plnění cílů státní politiky schválené vládou.

Návrh podali komunisté, kteří podporují vládní koalici ANO a ČSSD, do Sněmovny minulou středu. Podle něj by už neměly nárok na podporu ani ty neziskové organizace, které samy dělají politiku nebo u nich není zřejmá vlastnická struktura.

Změna se nemá dotýkat jen těch organizací, které inkasují dotace z Národní sportovní agentury.

„Část těch dotací deformuje poskytování služeb, za které odpovídá buď stát, kraje nebo obce. Část těch dotací neslouží ve prospěch České republiky,“ tvrdí předseda KSČM Vojtěch Filip, proč takový postup proti neziskovým organizacím navrhl.

„Nebudou se poskytovat dotace na to, aby někdo rozvracel stát, aby stát zaplatil skupinu nátlaku, která bude bojovat proti státnímu zřízení,“ pokračoval Filip.

Vedle něho jsou pod návrhem zákona podepsáni ještě Stanislav Grospič, Zdeněk Ondráček nebo Pavel Kováčik.

Na otázku, která nezisková organizace v Česku rozvrací stát, předseda KSČM žádnou přímo nejmenoval.

„Některé neziskové organizace v jiných státech nejsou vítány. Takže ani my bychom na to neměli poskytovat státní prostředky,“ řekl jenom Filip, aniž (opět) někoho jmenoval.

Loni na podzim zakázalo Rusko činnost organizace Člověk v tísni. „Některé naše organizace měly problém i v Maďarsku,“ doplnil Filip.

„Předložení podobného návrhu zákona coby poslanecké iniciativy jedné strany v době nouzového stavu je, slušně řečeno, velmi nevhodné,“ uvedla mluvčí organizace Člověk v tísni Adriana Černá.

„Považuji to za útok na základní demokratické hodnoty. Ale takovou snahu tady sledujeme již nějakou dobu,“ napsal ředitel Nadace OSF Robert Basch.

„Je to další evidentní útok na organizace, které hlídají veřejný zájem - ekologii, boj proti korupci. Na ty organizace, které mohou být kritické vůči vládě a ne za každou cenu loajální. I takové musíme podporovat, protože konstruktivní kritika je to, co nás posouvá dál. Veřejný zájem se totiž velmi často neshoduje s politikou vlády,“ doplnil Basch.

V Maďarsku v květnu 2018 ukončila činnost Open Society Foundation, která měla svou pobočku i v Česku (od roku 2012 z mezinárodní sítě vystoupila) a kterou založil americký investor a filantrop George Soros.

Podle Basche je celý návrh komunistů v duchu kroků maďarského premiéra Viktora Orbána.

„Podporovat jen ty organizace, které jsou za každých okolností loajální vládě. Jeví se to jako snaha podpořit jen ty, co drží ‚hubu a krok‘. Prostě klid na práci,“ uvedl Basch.

Právník české pobočky organizace Transparency International Jan Dupák pak také uvedl, že se komunisté snaží rozdělit neziskové společnosti na ty, co si podporu od státu zaslouží a které ne.

„KSČM viditelně nechce podporovat ochranu životního prostředí nebo boj proti korupci. Návrh zákona je ale napsán tak nekvalitně, že lze pochybovat o tom, zda by vůbec měl plánovaný dopad a zda je reálné takovou normu do českého právního řádu přijmout,“ doplnil Dupák.

Podle spolupředsedy Zelených Michala Berga navíc s návrhem komunisté přišli v době nouzového stavu, ve kterém řada neziskových organizací zastupuje stát tam, kde nedokáže dostatečně reagovat. S čímž souhlasí také Basch.

„Subjekty, které se snaží období využít virové epidemie k tomu, aby uskutečnily ústavní změny nebo zákony bez možnosti řádného projednání, ukazují, že jim ve skutečnosti málo záleží na demokracii a jejich institucích a pro prosazení svých politických představ se neváhají dopustit nízkých až podlých činů,“ dodala Černá za organizaci Člověk v tísni.

Reklama

Doporučované