Hlavní obsah

Stát škrtl dotace pro stovky lidí po mrtvici. Podařilo se spolku přesto přežít?

Záhady Josefa Klímy: Stát škrtl dotace pro stovky lidí po mrtvici. Podařilo se spolku přesto přežít?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři pořadu Záhady Josefa Klímy se vrátili k některým příběhům, na které upozornili v roce 2019. Jak se kauzy pohnuly?

Článek

„Nedokážu si vůbec představit, že by ta služba nebyla poskytována,“ svěřila se třicetiletá Míša Švejdová, s níž jsme v červenci 2019 natáčeli. Byla po těžkém úrazu mozku, ale díky pomoci sdružení Cerebrum, které slouží jako podpora lidí po cévní mozkové příhodě či po úrazech mozku, se dokázala vrátit do práce. Pomocí rehabilitací, kdy terapeutka docházela přímo k ní domů, získala Míša zpátky soběstačnost.

To je hlavním posláním Cerebra – pomoci pacientům, aby zbytečně neskončili v léčebnách dlouhodobě nemocných či odkázáni na pomoc druhých. Nabízí logopedické služby, rehabilitace, trénink kognitivních funkcí a mnoho dalšího.

Dlouhodobě podporované centrum však znenadání narazilo: stát zastavil dotace. Úřad vlády i Ministerstvo zdravotnictví tento mnoho let fungující projekt vyřadily ze svých priorit. Ekonomická podpora rovnající se nula znamenala pro Cerebrum jistý konec. Co to bude znamenat pro klienty, žádná ze zmíněných státních institucí nedokázala říci. A ani to, zda jim dokáže stát zajistit stejnou péči.

Jak nakonec případ tohoto sdružení dopadl? Podařilo se jej zachránit, nebo se nad ním zavřela voda?

Odpovědi v úvodním videu.

Archiv pořadu Záhady Josefa Klímy najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované