Hlavní obsah

Stát udělal majetkové převody, které překvapily i soudkyni. Babiš kvůli nim může přijít o pozemky

Soud znovu otevřel případ, jak premiér Andrej Babiš nakupoval pozemky na Teplicku.

Reklama

U soudu v Ústí nad Labem zazněly nové informace v kauze nákupu pěti hektarů půdy, které vlastní premiér Andrej Babiš.

Článek

Ústecký krajský soud znovu otevřel případ nákupu pozemků, které si na Teplicku pořídil současný premiér Andrej Babiš.

Ještě před vstupem do politiky si tady v roce 2009 koupil zhruba pět hektarů půdy od Josefa Maryšky. Muže, který do roku 2008 působil v několika firmách, jež následně ovládla společnost Agrofert. Tedy Babišova firma nyní podle zákona o střetu zájmů uložená ve svěřenském fondu.

Problém je v tom, že pozemky, které nyní český premiér vlastní, byly dříve zapsány v soupisu majetku zkrachovalého Zemědělského družstva Žalany. A jeho konkurzní správkyně Anna Šalamonová tvrdí, že je Andrej Babiš získal neoprávněně. Premiér, aby o pozemky nepřišel, musel podat žalobu.

Případ už byl u krajského soudu jednou rozhodnut v Babišův prospěch, ale odvolací vrchní soud spor na kraj vrátil. Advokát Petr Řehák, který Šalamonovou u soudu zastupuje, tam přišel s novými informacemi. Podle nich katastrální úřad v Teplicích už na konci roku 2005 uváděl, že vlastníkem pozemků bylo právě Zemědělské družstvo Žalany.

„Zároveň tam byla poznámka, že na družstvo byl vyhlášen konkurz,“ prohlásil Řehák s tím, že pozemky by neměl nikdo jiný získat.

Případ zvrátil Vrchní soud v Praze. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Jenže poté se odehrály majetkové převody, které překvapily i soudkyni Andreu Esterkovou. A kvůli nim v budoucnu hrozí, že Babiš nebo Šalamonová budou v případě soudní prohry zvažovat podání žaloby na stát.

Ukázalo se totiž, že katastrální úřad navzdory údajům, které uvedl advokát konkurzní správkyně, převedl zhruba pět hektarů půdy na Pozemkový fond a stát pak pozemky v listopadu 2007 prodal zmíněnému Jiřímu Maryškovi. Ten se navíc na začátku roku 2009 dohodl s Pozemkovým fondem, že stát na tyto pozemky nebude uplatňovat předkupní právo.

Později se na zmíněné převody přišlo. Jak nyní u soudu zaznělo, Maryško v dubnu 2009 převzal dopis s oznámením, že pokud pozemky dál chce, musí podat žalobu k soudu.

To neudělal a naopak dva měsíce poté prodal pole na Teplicku za zhruba 500 tisíc korun Andreji Babišovi. Jeho advokát Václav Knotek uvedl, že Babiš nevěděl, že pozemky jsou součástí zmíněného sporu.

„Kupoval je v dobré víře. Nemohl o tom nic vědět. Katastr nemovitostí lidé berou jako registr, v nějž mají důvěru. Žádné informace o jakýchkoliv sporech v něm v té době nebyly uvedeny,“ řekl Knotek u soudu.

Ústecký krajský soud by v této kauze mohl rozhodnout letos na podzim, kdy si chce soudkyně pozvat jako svědka 75letého Jiřího Maryška. Ten by měl osvětlit, za jakých okolností Babišovi před deseti roky pozemky prodával. A potvrdit tak, zda je současný premiér získal takzvaně v dobré víře.

Reklama

Doporučované