Hlavní obsah

Taxikáři se přidají k dnešní protestní akci na Letné. Přijedou i rolby

Zástupci ministerstva financí jednali v pátek dopoledne se Sdružením českých taxikářů (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo financí ani po dnešním jednání neuznalo nároky Sdružení českých taxikářů, které požaduje kompenzace. Taxikáři tvrdí, že služba byla omezena takovým způsobem, ze kterého plyne nárok na kompenzační bonus.

Článek

Taxikáři jsou další skupinou, která se podle informací Seznam Zpráv zúčastní páteční odpolední protestní akce v Praze na Letné, kam se sjedou nespokojení zástupci těch oborů, které postihla vládní opatření proti epidemii. „Přidáme se,“ potvrdil šéf Sdružení českých taxikářů Petr Polišenský.

K protestu do Prahy přijedou také zástupci horského byznysu ze Špindlerova Mlýna, kteří sebou vezou tři rolby. Ve Špindlerově Mlýně dnes začala nová lyžařská sezóna za velmi přísných hygienických opatření.

Protestu na Letné se mají účastnit i zástupci zavřených restaurací.

Taxikáři jednali na ministerstvu

Taxi se ještě nestačila vzpamatovat z jarních opatření a je tu další a daleko složitější problém. Tak alespoň vnímá současná vládní opatření proti šíření koronaviru Sdružení českých taxikářů.

„Nechápeme, proč nám vláda odmítá přiznat kompenzační bonus pro OSVČ,“ řekl Petr Polišenský s tím, že oni byli v důsledku vládních opatření postiženi stejně jako uzavřené provozovny. I přesto, že mohli nadále vozit zákazníky, téměř nikdo s nimi v kritickém období nejezdil.

„Trváme nadále, že vozidlo taxi je naší mobilní provozovnou dle zákona č. 455/1991 Sb. § 17 o živnostenském podnikání,“ argumentuje za taxikáře v celé zemi Polišenský.

Jenže ministerstvo financí oponuje. Kompenzační bonus je podle něj možné ze zákona vyplatit pouze subjektům, jejichž činnost byla bezprostředně zakázána nebo omezena opatřením orgánu státní správy.

„Podle oficiálního stanoviska ministerstva zdravotnictví nebylo provozování přepravních služeb ve sledovaném období zakázáno a vůz taxislužby nelze z pohledu vládních opatření považovat za provozovnu služeb. Činnost taxislužeb proto nebyla ve sledovaném období zakázána ani bezprostředně omezena, čímž nebyl splněn nárok na kompenzační bonus podle zákona č. 461/2020 Sb.,“ potvrzuje pro Seznam Zprávy oficiální stanovisko ministerstva financí jeho mluvčí Michal Žurovec.

Finanční úřady ke kompenzačním bonusům OSVČ v oboru taxislužeb

„Při zpracování žádosti se ukázalo, že v žádosti uvedená činnost nebyla bezprostředně zakázána nebo omezena vládou přijatými krizovými opatřeními, eventuálně vyloučena alespoň z 80 % ve smyslu ustanovení § 6 odst. 2 zákona o kompenzačním bonusu.

Vzhledem k uvedenému tak není patrno, jakým způsobem jste byl(a) opatřeními dle § 1 zákona o kompenzačním bonusu omezen(a) ve své podnikatelské činnosti.“

Zdroj: Sdružení českých taxikářů z.s.

Taxikáři však argumentují, že OSVČ, které provozují třeba školicí činnost, na podporu nárok mají. Služby přitom podle Petra Polišenského mohou provozovat online díky internetu.

„A my, kteří nemáme možnost svou práci substitučně nikterak nahradit, ji požadovat nesmíme? Naše profese a podnikání je přímo závislé na fungujícím cestovním ruchu, kulturním životě, sportovních událostech, gastronomii a pohostinství a mimo jiné i třeba na kongresové turistice a mnoha dalších akcích, které vláda omezila nebo zakázala. Absence toho všeho nám způsobila pokles příjmů až o 90 procent,“ upozorňuje na vzniklé škody šéf SČT a tvrdí, že bez možnosti kompenzace je to pro řidiče taxi v celé ČR likvidující.

Proto pro ně spor ani po dnešním hodinu a půl trvajícím jednání, ze kterého se ráno omluvil premiér Babiš, nekončí. „V případě nevyhovění ze strany státu, co se týče podpory, se budeme bránit i právní cestou,“ tvrdí Polišenský.

Reklama

Doporučované