Hlavní obsah

Stát vybral, kdo rozveze vakcínu, která leží v desítkách tisíc ve skladech

Foto: oasisamuel, Shutterstock.com

Vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca.

Reklama

Stát vybral distributora pro vakcíny od společnosti AstraZeneca. Soutěže se účastnilo pět firem. Jedno balení vakcíny vyvinuté v Oxfordu se bude rozvážet za 201 korun.

Článek

Vakcínu proti covidu-19 od AstraZenecy bude rozvážet firma Alliance Healthcare. Ta se stala vítězem veřejné zakázky, kterou zadaly zdravotní pojišťovny ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví.

„Povedlo se zajistit distributora pro další typ vakcíny, a to transparentně a za výhodných podmínek,“ uvedl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky Zdeněk Kabátek.

Jediným kritériem soutěže byla cena. Firma Alliance Healthcare bude dodávat jedno balení vakcín (tedy sto kusů dávek) za 201 korun bez DPH.

Soutěže se zúčastnilo celkově pět firem. Podle informací Seznam Zpráv přitom účastník výběrového řízení, který skončil na druhém místě, nabídl částku zhruba dvakrát vyšší.

Nejdražší nabídka pak převyšovala 900 korun za dodání jednoho balení.

Do Česka bylo v uplynulých dnech dodáno přes 40 tisíc vakcín AstraZenecy, absolutní většina z nich však zatím nikomu k ochraně před koronavirem nepomohla. Do středy bylo vakcínou z Oxfordu očkováno jenom něco přes 4400 lidí.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová uvedla, že první dodávky od firmy AstraZeneca byly určeny pro tři kraje: Středočeský, Královéhradecký a pro Vysočinu. Tam dorazily v pondělí 8. února.

„Mají největší poměr čekajících na očkování – to jsou ti, co jsou registrovaní, ale nemají ještě stanoven konkrétní termín, přepočítáno samozřejmě na počet obyvatel kraje,“ vysvětlila Peterová.

Do dalších krajů se dodávky s vakcínou dostaly minulý pátek. „Všechny vakcíny jsou v krajích,“ podotkl k tomu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO).

Někteří krajští koordinátoři pro očkování však řekli, že část dodávek, která jim měla tento týden přijít, jim ještě ve čtvrtek nedorazila.

Reklama

Doporučované