Hlavní obsah

Stát vysoutěžil pro úřady další testy. Ze zásob půjde část školám

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V nové zakázce na testy pro úředníky uspěla společnost Masanta. Dodá zhruba 469 tisíc testů. Cena za kus je 31,50 koruny. Část z předešlé dodávky antigenních testů pro úřady půjde školám. Ve čtvrtek o tom rozhodla vláda.

Článek

Ve stejný den, kdy Státní správa hmotných rezerv vypsala opakovaný tendr na antigenní testy pro školy, vybrala dodavatele ve veřejné zakázce pro úřady. Dalších 469 tisíc testů dodá zhruba třem desítkám úřadů společnost Masanta, která vyhrála s testem Singclean už původní zakázku na dodávku do škol. Jeden test pro úředníky vyjde i s dopravou ještě o padesát halířů levněji než pro školy – 31,50 koruny. Informaci o výsledcích tendru Seznam Zprávám potvrdila SSHR.

Do soutěže se přihlásilo celkem osm uchazečů. Nejnižší nabídkovou cenu podala jiná firma, ta ale nesplnila podmínky soutěže. Nedodala totiž požadovanou druhou validační klinickou studii.

Bez testu nesmí docházet do úřadu s více než 50 zaměstnanci jeho pracovníci od 17. března. U menších úřadů platí tato povinnost od 30. března. První várku testů obdržela státní správa před polovinou března. Šlo o dodávku zhruba 900 tisíc testů, které měly původně zamířit do škol. Návrat do lavic se ale kvůli nepříznivému vývoji epidemie posouval.

Změna v testování ve školách

Od pondělí 3. května se budou pedagogičtí i nepedagogičtí zaměstnanci škol a žáci prvních stupňů základních škol testovat antigenními testy na covid-19 jen jednou týdně.

V případě žáků druhého stupně budou dva testy týdně.

Na covid-19 se dosud testuje povinně dvakrát týdně neinvazivními antigenními testy. „Od pondělí 3. května se bude pedagogický i nepedagogický personál testovat jednou týdně antigenními testy. První stupně, které už jedou několikáté kolo rotací, také budou testovány jednou týdně. Ty navrátivší druhé stupně základních škol budou testovány dvakrát,“ řekl po čtvrtečním jednání vlády ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Ze škol na úřady, z úřadů na školy

Úřady se ale budou školám po měsíci a půl revanšovat. Vláda ve čtvrtek schválila, že Správa státních hmotných rezerv poskytne školám testy na covid-19, které nakoupila původně pro úředníky.

Základní školy mají zásoby na testování žáků a učitelů na covid-19 zhruba do 7. května, kabinet se proto dnes zabýval jejich zajištěním. Podle přijatého usnesení má SSHR školám poskytnout 185 tisíc z milionu sad, které pořídila kvůli testování ve státním sektoru podle zadání kabinetu z 26. března. Převod bude bezúplatný.

Předseda SSHR Pavel Švagr ve středu řekl, že podle nového tendru požaduje Ministerstvo školství dodání 2,8 milionu testů do pondělí 17. května a stejné množství o týden později. Podle MŠMT i SSHR způsobuje problémy to, že je nutné nakupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek místo rychlejšího postupu, který umožňoval nouzový stav.

Plošné testování ve školách začalo 12. dubna. Podle úterního vyjádření školy zatím spotřebovaly asi dva miliony antigenních testů pro žáky a 700 tisíc pro zaměstnance. Stát jim rozdělil 2,6 milionu antigenních testů od společnosti Lepu a pět milionů testů od společnosti Singclean.

Reklama

Doporučované