Hlavní obsah

Stát zabavil Berouskovi dva tygry. Chce je svěřit ženě, která má pokutu za týrání zvířat

Záhady Josefa Klímy z 3. října 2019: Co bude s tygry od Ludvíka Berouska?Video: Lukáš Šereš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to zhruba čtvrt roku, co si Ludvík Berousek vyslechl zatím nepravomocný rozsudek u českolipského soudu. Dostal podmínku za to, že prodával uhynulé tygry na vnitřnosti. Produkty z nich pak měly končit mezi asiaty. Celý obchod měl probíhat v rámci organizované zločinecké skupiny.

Článek

V mezičase však v Berouskově zooparku za Prahou proběhly další kontroly a na konci srpna mu stát zabavil dvě bílé tygřice. Ještě živé.

„Poté, co při té kontrole bylo zjištěno, že není možné ztotožnit ty dva exempláře s předloženými doklady včetně čipů, které nebyly aplikovány do těl zvířat, jsme přistoupili k rozhodnutí o zabavení těchto tygrů,“ popisuje důvody zabavení zvířat Václav Beroušek z České inspekce životního prostředí.

Měl pan Berousek jen nepořádek v evidenci zvířat, nebo na tygřicích neměl čipy cíleně? Nekomentoval to a proti jejich odebrání neprotestoval. Tygřice se tak definitivně staly majetkem státu. Jenže, jak zjistili reportéři pořadu Záhady Josefa Klímy, stát na takové případy není připraven. A vlastně neví, kam s odebranými šelmami.

Provizorně se jich sice ujala zoologická zahrada v Liberci, ale zůstat tam natrvalo nemohou.

„Ta situace je nová a celé to neulehčuje fakt, že jde o křížence tygrů, že jsou to bílí tygři, což žádná licencovaná zoo chovat nechce. Jediná, která je chová, je ta liberecká, a ta to opouští, což je též důvod, proč je tam můžou mít jen dohodnuté dva měsíce. Protože se toho chovu v podstatě už zbavují,“ říká Jiří Mach z Ministerstva životního prostředí.

Tygřice obývají své výběhy v liberecké zoo už pátým týdnem a Ministerstvu životního prostředí, které je za zvířata odpovědné, tak už nezbývá příliš času na to, aby jim zajistilo další azyl. A tak, zřejmě v časové tísni, přišli ministerští úředníci s nápadem, který vzbudil mezi lidmi z branže určité rozpaky a pochybnosti. Ministerstvo totiž uvažuje, že by tygry svěřilo do péče ženy, která byla v minulosti pokutována za týrání zvířat.

Proč státním úředníkům nevadí problematická minulost chovatelky a co na svoji obranu říká ona sama? A proč stát není připraven na podobné situace a neví, kam se zvířaty, která sám iniciativně zabaví? Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:50.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Redakční poznámka: Z textu jsme odstranili původní nepřesnou informaci, že Berouskovy tygry odchovala liberecká zoo. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované