Hlavní obsah

Stát zaplatil rozhodci z kauzy Diag Human přes tři miliony korun

Foto: Karel Kopáč / CNC / Profimedia

Právník Milan Kindl.

Reklama

Právník Milan Kindl je jedním ze tří rozhodců v kauze Diag Human, kteří chtěli po státu vyplatit odměnu za práci.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zaplatilo Milanu Kindlovi, rozhodci ze známé kauzy zpackaného obchodu s krevní plazmou – známé jako Diag Human - 3 092 143 korun.

„Dnes odpoledne (v pátek - poznámka redakce) byla připsána celá částka přiznaná soudem,“ sdělil Seznam Zprávám Kindlův advokát a jeho syn Tomáš Kindl.

Jde o odměnu za práci, kdy Kindl spolu s dalšími dvěma rozhodci řešili letitý miliardový spor státu s firmou Diag Human. Kindl právě tomuto rozhodčímu senátu předsedal.

Ministerstvo zdravotnictví se proti vyplacení částky soudně bránilo, na konci ledna ale pražský Městský soud zamítl odvolání resortu a pravomocně rozhodl, že stát musí peníze vyplatit.

Druhý rozhodce Petr Kužel už svůj spor o odměnu rovněž vyhrál. Na vyplacení nyní čeká už jen poslední člen rozhodčího senátu Jiří Schwarz. Tomu soudy řekly, že nemá žalovat Ministerstvo zdravotnictví, ale firmu Diag Human. A jeho dovolání nyní řeší Nejvyšší soud.

Tím ale miliardový spor mezi státem a Diag Human ještě nekončí. Dál probíhají soudy v zahraničí. Naposledy tato společnost uspěla v Belgii, kde tak má Diag Human po rozhodnutí odvolacího soudu šanci na exekuci českého majetku.

Stát naopak uspěl v dalších zemích: v Rakousku, Švýcarsku, USA, ve Francii a také v Nizozemsku.

Spor dále řeší třeba ještě soud v Lichtenštejnsku. Tady firma Diag Human prohrála u nejvyššího soudu, ale obrátila se ještě na ústavní soud a ten dosud nerozhodl.

Navíc mezi firmou a státem probíhá ještě mezinárodní arbitráž. Ta by mohla skončit v průběhu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované