Hlavní obsah

Stát zničil mladou rodinu. Fakta a lži v případu Kovárník

Investigativní pořad o rodinné firmě, kterou zlikvidovala Finanční správa, vyvolal bouři. Co je pravda, co ne?

Reklama

Článek

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, bývalý ministr financí, vedl úřad v éře, kdy státní správa začala takzvanými zajišťovacími příkazy blokovat běžný chod mnoha firem. U některých, včetně případu, který tento týden odhalil pořad Zvláštní vyšetřování, postup finančního úřadu vedl k bleskové likvidaci – byznysové i osobní.

Vláda Bohuslava Sobotky, jejímž byl Babiš místopředsedou, dlouho bezprecedentní postup daňových kontrolorů omlouvala tezí, že bojuje proti prokázaným daňovým podvodům. Pořad Seznamu o firmě KM Plus Michala Kovárníka ukázal, že toto tvrzení není pravdivé.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v přímé konfrontaci reportérů uznal, že vláda nechala podnikatele napospas systému bez kontroly. Na mimořádné tiskové konferenci dokonce požádal o odvolání šéfa Finanční správy a náměstkyně Ministerstva financí.

Druhý z hlavních aktérů – exministr financí Andrej Babiš, který je za rozmach likvidačních „zajišťovacích příkazů“ odpovědný – reagoval opačně. S novináři se odmítl bavit, a dokonce začal veřejně očerňovat nejen jejich práci, ale i přímo zničenou rodinu Michala Kovárníka. Na webu se dokonce začaly objevovat příspěvky a odkazy, které prý mají dokazovat, že firma KM Plus podváděla.

Redakce Seznamu proto nabízí faktický přehled reálných informací a manipulací, které kolem případu Babiš a jeho ANO vytvořili.

1. Soudní rozsudky proti KM Plus

Andrej Babiš a jeho tým tvrdí, že existují rozsudky soudů, u nichž Kovárník neuspěl se svojí žalobou na postup Finanční správy ().

Fakta: Tyto soudy neřešily podstatu věci – tedy jestli Michal Kovárník podváděl s dotací na rozšíření výroby své firmy KM Plus a šidil na daních. Dosavadní soudy ve skutečnosti řešily jen to, jestli byly splněny „formální podmínky“ pro vydání zajišťovacích příkazů. Tedy posvětily celý proces – teprve na jeho konci má být rozhodování o vině, či nevině. Firmu KM Plus to však již nezachrání, stát ji obratem zničil.

Popravy s omluvou. Zvláštní vyšetřování odhaluje příběh rodinné firmy, která přišla o všeVideo: Sabina Slonková, Jiří Kubík

2. Je doložena vina KM Plus?

Andrej Babiš má ohledně likvidace firmy, kterou rozjeli jím dosazení úředníci, jasno. Na předvolebním mítinku označil Michala Kovárníka za podvodníka. „Ta firma brutálně podváděla,“ řekl Andrej Babiš.

Fakta: Michal Kovárník dodnes nebyl za žádný dotační podvod odsouzený. Na rozdíl od Babiše dokonce není z ničeho obviněný ani on, ani jeho KM Plus. Oproti tomu lídr ANO a zakladatel konkurenčního chemického holdingu Agrofert je za padesátimilionový dotační podvod v kauze Čapí hnízdo nejen vyšetřován policií, ale dokonce je už i trestně stíhán. Jeho byznys však jede dál.

Podstatu sporu – jestli Michal Kovárník podváděl – soudy teprve budou řešit. I proti dvěma zmíněným rozsudkům ohledně formálního postupu Finanční správy podnikatelův právník podal kasační stížnost.

Ostatně jeden ze soudů to konstatuje přímo ve svém rozsudku. „Nejprve je třeba zdůraznit, že je nutno rozlišovat zajišťovací a nalézací řízení. Cílem nalézacího řízení je stanovení samotné daně. Institut zajišťovacího příkazu oproti tomu představuje takzvané předstižné rozhodnutí, často založené na hypotetické úvaze správce daně. Správce daně totiž v případě vydání zajišťovacího příkazu nevychází z dokazování, nýbrž toliko ze skutečnosti a zjištění, které má v daný moment k dispozici,“ napsal Krajský soud v Hradci Králové v rozsudku z letošního května.

A soud také potvrzuje, že k vydání zajišťovacích příkazů Finanční správa nemusí mít v ruce pádné důkazy, že dotyčný podváděl. Stačí jen podezření úředníků.

„Správce daně totiž v případě vydávání zajišťovacího příkazu nevychází z dokazování, ale toliko ze skutečností a zjištění, které má v daný moment k dispozici,“ stojí v rozsudku.

Popravy s omluvou II. Zvláštní vyšetřování se zabývá případem zlikvidované rodinné firmyVideo: Seznam Zprávy

3. Co je ve spise a v „důkazech na sítích“?

Andrej Babiš a někteří diskutéři na sociálních sítích tvrdí, že podnikatel dluží státu na daních.

Fakta: Tyto dluhy vznikly poté, co Finanční správa podnikateli obstavila firemní účty, zabavila firemní majetek, a dokonce nechala obstavit i osobní majetek jeho rodiny. „Do té doby, než nás Finanční správa připravila o firmu, jsem Finanční správě nedlužil ani korunu,“ potvrdil Kovárník.

Respektovaná právnička Hana Marvanová ke svému komentáři na Facebooku ještě doplnila: „Všem, kteří pochybují o informacích uvedených v reportáži, doporučuji si prostudovat insolvenční rejstřík. Komentář ke kauze jsem napsala až poté, kdy jsem si fakta ověřila.“

Dokonce ani Finanční správa v zajišťovacích příkazech netvrdí, že by měl Kovárník v minulosti daňové nedoplatky, a proto je na něj třeba pohlížet jako na rizikový daňový subjekt.

Zvláštní vyšetřování: Utajený svědek z Ministerstva financí popsal novou praxi v řízení Finanční správy.Video: Seznam Zprávy

4. Zbavte nás mlčenlivosti, dokážeme podvod?

Babišovi lidé i finanční úředníci vyrukovali s informací, že podvody KM Plus nemohou veřejně doložit, protože jsou vázáni daňovou mlčenlivostí.

Fakta: Reportéři Zvláštního vyšetřování už během natáčení na chrudimském finančním úřadě, který zajišťovací příkazy vydal, přinesli úředníkům notářsky ověřené zbavení mlčenlivosti. I přesto úřad odmítl informace poskytnout.

Tento týden redakce zaslala notářsky ověřené zbavení mlčenlivosti, které jí poskytl podnikatel Kovárník, na finanční ředitelství. Místo informací finanční ředitelství poslalo instrukce, jak podat žádost.

Reklama

Doporučované