Hlavní obsah

Stateční z Rudého náměstí, kteří protestovali proti okupaci Československa, se odmítli sejít se Zemanem

Foto: ČTK, ČTK

S prezidentem Zemanem se měli setkat „Stateční z Rudého náměstí”, ale ze schůzky nakonec sešlo.

Reklama

Pražský hrad stál o setkání se zahraničními účastníky protestů proti invazi do Československa v srpnu 1968. Seznam to zjistil z několika na sobě nezávislých zdrojů. Původně se rýsovala schůzka Miloše Zemana s posledními třemi žijícími účastníky protestní akce na moskevském Rudém náměstí.

Článek

Z „osmičky statečných” už žijí pouze Tatjana Bajevová, Viktor Fajnberg a Pavel Litvinov. Bajevová ale dopředu uvedla, že se s politiky setkat nechce, u Fajnberga se nevědělo, zda do Prahy vůbec přicestuje, a někdejší sovětský disident a fyzik Pavel Litvinov opakovaně prohlásil, že o setkání se současnou českou hlavou státu nestojí.

Podívejte se, jak lidé u rozhlasu vypískali premiéra Babiše a další politiky:

Studio Televize Seznam: speciál k výročí okupace z 21. srpna 1968.Video: Seznam.cz

Na poslední chvíli ale vznikla varianta, že by se prezident Zeman setkal se skupinkou aktivistů ze střední a východní Evropy, kteří svého času protestovali proti vpádu „bratrských vojsk” z Československa a které do Prahy pozval na nepolitickou návštěvu Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a Knihovna Václava Havla. V ní kromě maďarské filozofky Ágnes Hellerové a polské dokumentaristky Joanny Helanderové figuruje opět výše zmiňovaný Litvinov, ale hlavně politický předák krymských Tatarů Mustafa Džemilev.

Neúnavný kritik ruské anexe Krymu, který kvůli svému odporu proti okupaci Československa strávil řadu let v sovětských žalářích, má ovšem zakázaný vstup na území Ruské federace a ruský soud na Krymu na něj dokonce vydal zatykač. Podle zdrojů Seznamu měl Pražský hrad v první reakci požádat, aby Džemilev, coby aktivní politik a poslanec ukrajinského parlamentu, u setkání nebyl a byl případně nahrazen někým jiným. Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák ale pro Seznam popřel, že by Hrad Džemilevovu účast na setkání bojkotoval. „Pro plánované setkání jsme si nekladli žádné podmínky,” dodal Jindrák.

Pavel Litvinov ve Výzvě Seznamu:

Tereza Wiloughby zpovídá fyzika a disidenta Pavla Litvinova.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Pavel Litvinov si nakonec dokázal představit kritické setkání s českým prezidentem, kde by se řešila lidskoprávní agenda nebo otázka krymských Tatarů, ale jen za přítomnosti Mustafy Džemileva. 78letý Litvinov, který byl v těchto dnech hned dvakrát hostem Televize Seznam, se ale bál toho, že by se schůzka skupiny disidentů s Milošem Zemanem prezentovala jako důkaz toho, že český prezident k 50. výročí sovětské invaze nemlčí.

Z přijetí prezidentem tak nakonec sešlo.

Reklama

Související témata:

Doporučované