Hlavní obsah

Statečný muž, který odolal i mučení, zemřel. Málokdo měl takovou odvahu, napsal Obama

Foto: Reuters

Památce Johna McCaina se okamžitě na sociálních sítích poklonila řada světových osobností.

Reklama

Republikánský senátor John McCain zemřel v 81 letech na rakovinu.

Článek

Když se narodíte do rodiny, ve které dědeček coby admirál velel za druhé světové války jedné z bojových skupin letadlových lodí v bojích s Japonci a tatínek dokonce celým námořním silám Spojených států v Pacifiku, nemůžete jít dost dobře dělat pekaře.

John Sidney McCain III. tak celkem logicky skončil na námořní akademii v Annapolisu, kde mimochodem nikterak neexceloval. Hned poté prošel McCain, přezdívaný svými kolegy i díky úspěchům u žen „John Wayne”, leteckým výcvikem a navzdory vážné nehodě v Texasu se stal pilotem námořního letectva.

V sobotu večer podlehl tento muž, který se vypracoval mezi přední osobnosti americké politiky, v 81 letech rakovině.

John McCain se během nasazení ve Vietnamu v červenci 1967 stal jako tehdy třicetiletý pilot aktérem hojně medializované nehody, při níž vysloveně ošálil smrt.

Raketa vypálená omylem z jiného amerického stroje totiž na palubě obří letadlové lodi USS Forrestal zasáhla palivovou nádrž McCainova letounu A-4 Skyhawk, který se zrovna chystal ke startu. Pilot jako zázrakem přežil, ale exploze dvou bomb, které Skyhawk nesl, zabila 134 námořníků a zničila dvacítku dalších letadel.

Zlomový okamžik McCainova života však nastal 25. října 1967, kdy Američanův Skyhawk zasáhla nad Hanojem raketa země-vzduch.

Pilot se sice stačil katapultovat, ale utrpěl mnohočetné fraktury obou rukou a pravé nohy. Tato zranění McCainovi trýznitelé vyléčili jen zcela nedostatečně, a tak během své politické kariéry kongresman a později senátor dlouhá léta kulhal a až do své smrti nebyl schopný pozvednout ruce na úroveň své hlavy.

Kondolence od Baracka Obamy:

Politický poradce Mark McKinnon pro BBC vzpomínal na chvíle, kdy v ústraní jeho nejbližší pomáhali McCainovi česat jeho bílé vlasy. Ty byly ještě na podzim 1967 tmavě hnědé. Když se 14. března 1973 dostal McCain na svobodu, byly jeho vlasy už šedobílé…

V „hanojském Hiltonu” byl Američan jednu dobu terčem takřka každodenního mučení. Když Vietnamci zjistili, že zajali syna velitele amerických námořních sil v Pacifiku, nabídli McCainovi předčasné propuštění.

Ten ale něco podobného kategoricky odmítl, respektive si dal nesplnitelnou podmínku, že se spolu s ním musejí dostat na svobodu také další američtí váleční zajatci. Tím si získal respekt svých trýznitelů a nehynoucí obdiv ostatních zajatců, kteří ho nazývali „nejstatečnějším ze statečných”.

Prohlášení Sarah Palinové na Twitteru:

Jedním z mála lidí na světě, kteří si mysleli, že John McCain nebyl hrdinou, byl současný americký prezident Donald Trump.

Ten v roce 2015 během volebního mítinku v Iowě doslova prohlásil: „Není válečným hrdinou. Považují ho za něj, protože ho zajali. Já mám rád ty, kteří se do zajetí nedostali.”

Mnozí odborníci si tehdy mysleli, že Trump zašel příliš daleko a útokem na „ikonu” McCaina pohřbil své naděje, což se nakonec nestalo.

Navzdory republikánskému „pojítku” bylo duo Trump-McCain dlouhodobě na kordy. Arizonský senátor v posledních měsících prezidenta vytrvale tepal například za to, že se údajně „kamarádíčkuje se světovými tyrany”, čímž narážel hlavně na Trumpovu blízkost k Vladimiru Putinovi.

John McCain opakovaně kritizoval také prezidentovy výroky o muslimech, přípustnosti mučení nebo držení střelných zbraní. Senátor nebojoval proti Trumpovi pouze slovy. V červenci 2017 otočením palce směrem dolů a následným proslovem zabránil v Senátu Trumpově snaze zrušit klíčové části Obamovy zdravotnické reformy známé jako „Affordable Care Act” (zákon o ochraně pacientů a dostupné péči).

Kondolence od Donalda Trumpa:

Sám McCain, který od roku 1982 seděl v Kongresu a od roku 1986 v Senátu, se pokusil do Bílého domu dvakrát dostat. Proč také ne, vždyť mezi lety 1996 a 2016 se s výjimkou Baracka Obamy těšil větší důvěře veřejnosti než kterýkoli kandidát demokratů.

Jenže v roce 2000 podlehl McCain už v republikánských primárkách Georgi Bushi mladšímu a o 8 let později ho už v hlavním prezidentském klání zdolal Barack Obama.

Svůj „kalibr” tehdy McCain, který si coby spolukandidátku nečekaně vybral populistickou aljašskou guvernérku Sarah Palinovou, ukázal grácií, s níž bolestivou porážku přijal, a tím, jak vyzdvihl historický význam zvolení prvního afroamerického prezidenta Spojených států.

Video: John McCain zemřel

Zpráva o úmrtí senátora Johna McCaina.Video: Zuzana Lachnitová, AP

Z pohledu Česka stojí za pozornost McCainova náklonnost a obdiv k Václavu Havlovi, stejně jako dlouholetá a nekompromisní podpora rozšiřování Severoatlantické aliance.

Senátor z Arizony dostál své přezdívce „John Wayne” i v tom, jak dlouhodobě podporoval vojenská řešení nejrůznějších konfliktů, včetně Bosny a Kosova.

McCain byl v zahraniční politice definicí toho, čemu se říká „republikánský jestřáb”, ochotný bombardovat kohokoli, od Íránu přes africké státy až po Severní Koreu.

Politik, který měl rád humor a označoval se za člověka, jenž „má na těle víc jizev než Frankenstein”, často neváhal vystoupit proti vlastní straně. Tvrdě tepal třeba Bushovu politiku v souvislosti se stahováním z Iráku, což podle něj byla katastrofální chyba.

McCain určitě nebyl bez chyb a ostatně to ani sám nezastíral.

Opakovaně se musel omlouvat za necitlivé komentáře, jako když na veřejnosti zavtipkoval o vzhledu Chelsea Clintonové, který přičetl tomu, že „jejím otcem je ve skutečnosti lesbická ministryně spravedlnosti Janet Renová”.

Nejblíže pohřbení své politické kariéry se John McCain ocitl v roce 1989, kdy byl ve velkém skandálu společně se čtyřmi dalšími senátory (tzv. „Keating Five”) obviněn z korupce. Arizonský senátor čelil podezření z toho, že nepřípustně intervenoval ve prospěch bankéře a developera Charlese Keatinga.

Ten byl sponzorem McCainových volebních kampaní a zaplatil senátorovi i několik luxusních dovolených na Bahamských ostrovech. Keating měl pocit, že se jím vlastněná společnost Lincoln Savings and Loan stala terčem neoprávněné šikany federálních úřadů a požádal „spřízněné” politiky o pomoc.

John McCain svou podporu Keatingovi včas stáhl a tak z vyšetřování senátního výboru pro etiku vyvázl jen s napomenutím kvůli „chybnému posouzení situace”. Bývalý šéf McCainovy komunikace Brooke Buchanan tvrdí, že nejen kvůli této aféře považoval John McCain shánění peněz na vedení kampaně za „obzvášť nechutnou součást politiky”.

„John McCain byl vždycky jiný než ostatní. Byl jiný ve vietnamském zajetí, jiný v Kongresu,” napsala autorka jednoho ze senátorových životopisů Elizabeth Drewová.

Podle svého okolí byl John McCain prý jiný i ve svém boji s rakovinou mozku, kterou u něj diagnostikovali v polovině roku 2017. „Už jsem zažil i horší věci,” měl tehdy politik říct do telefonu svému senátnímu kolegovi Lindseymu Grahamovi.

24. srpna rodina oznámila, že jeden z největších amerických hrdinů 20. století předčasně ukončí onkologickou léčbu. Den později v kruhu svých nejbližších John Sidney McCain III. skonal.

Reklama

Doporučované