Hlavní obsah

Statek po generálu Mašínovi je na spadnutí. Byli jsme uvnitř

 

Reklama

Reportér Seznamu nahlédl do statku v Lošanech na Kolínsku, kde se narodil generál a československý hrdina Josef Mašín. Je v katastrofálním stavu.

Článek

Rodiště generála a protinacistického odbojáře Josefa Mašína chátrá. Statek je v dezolátním stavu kvůli tomu, že nepatří jednomu majiteli. Dcera generála Zdena Mašínová vlastní menší část usedlosti, zbytek patří státu.

Mašínová se o vrácení celého statku soudí už roky. Před konečným rozhodnutím soudu si teď nechala vypracovat návrh na rekonstrukci statku. Opravy mohou stát až desítky milionů korun.

O investici už Mašínová mluvila i se svým bratrem Josefem, který žije v USA. Druhý bratr Ctirad zemřel v roce 2011.

Bratři Mašínové vedli protikomunistickou skupinu, která se v roce 1953 prostřílela na Západ. Názor na akci synů českolovenského hrdiny rozděloval společnost už v Československu, nesmiřitelnost obou táborů trvá dodnes.

Statek je zničený, Zdena Mašínová ho chce opravit.

Na statku je vše zničené. Jen vstupní brána je opravená díky Zdeně Mašínové. Hned vedle je památník Josefa Mašína, u kterého bylo v době natáčení mnoho věnců. Památník je jediné místo na statku, které působí důstojným dojmem.

Po otevření vstupní brány se člověku nabízí pohled na rodný dům generála Mašína, který vypadá, že každou chvíli spadne. Fasáda je zničená a popraskaná. Okna jsou jen někde.

Před budovou běhají slepice a husy v bahně. Podél obvodové zdi má sousedka i králíky. Vchodové dveře jsou podepřené lopatou, jen kvůli tomu, aby slepice nemohly dovnitř.

Ústavní soud: Rodný dům by měl být důstojnou památkou generála Mašína

Katastrofální stav statku kritizuje i Ústavní soud. Ten uvádí, že by bylo vhodné, aby stát jako výraz úcty k památce generálmajora in memoriam Josefa Mašína hledal takové řešení vlastnických vztahů, aby se mohl jeho rodný dům přeměnit v důstojný památník. Podle Ústavního soudu jde o zvláštní případ, který se týká rodinné památky po jednom z největších hrdinů naší země.

Boční strana statku v Lošanech.

Mašínová chce ze statku udělat muzeum připomínající památku jejího otce generála Josefa Mašína, který byl legendární postavou druhého československého odboje. Spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořil slavnou zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové, po které šly v protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem. Rodák z Lošan u Kolína měl na starosti zejména sabotážní činnost a zásobování odboje zbraněmi. Popraven byl v červnu 1942 v kobyliské střelnici v Praze. V květnu 2005 byl Josef Mašín povýšen do hodnosti generálmajora in memoriam.

Obec chce stejně jako paní Mašínová, aby se statek opravil. ,,Naše obec by určitě uvítala, kdyby ten objekt získal jednoho majitele, který by mohl s objektem nakládat. Určitě bych uvítal, kdyby se ho podařilo zrekonstruovat vzhledem k tomu, že je statek ve středu obce," říká starosta Lošan Miroslav Jelínek.

Bylo by vhodné, kdyby obec pomohla s rekonstrukcí statku, říká starosta Lošan

Všechny soudy až dosud žalobu Mašínové zamítaly. Až minulý rok se jí zastal Ústavní soud. Ten rozhodl, že Okresní soud v Kolíně postupoval příliš formalisticky a chyboval, když nepoučil Mašínovou o povinnosti postupovat koordinovaně s ostatními dědici a rovnou její žalobu zamítl. Celý případ tedy znovu řeší Okresní soud v Kolíně. Teď čeká na zprávu od Státního pozemkového úřadu, který má říct, jakou má statek spolu s pozemky hodnotu, a nabídne Mašínové, aby si za tuto cenu rodinný statek odkoupila.

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se po svém dramatickém útěku do Česka již nikdy nevrátili.

Reklama

Doporučované