Hlavní obsah

Statisíce Čechů mohou od rána platit v obchodech mobilem či hodinkami

Jak funguje Apple Pay.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku začala fungovat služba Apple Pay, která umožňuje majitelům iPhonů a jiných zařízení s operačním systémem iOS platit na bezkontaktních platebních terminálech.

Článek

Apple ráno spustil službu, na kterou se připravoval spolu s bankami a karetními společnostmi. Platit pomocí iPhonu tak mohou po krátké aktivaci klienti České spořitelny, Komerční banky, Monety, Airbank a mBank. Kromě těchto bank Apple Pay poskytuje i platební služba Twisto.

Už od konce roku 2017 v Česku funguje konkurenční služba Google Pay, která umožňuje platit mobily a dalšími zařízeními s operačním systémem Android. Některé banky mají potom pro Android vlastní platební aplikace. Vyznavači technologií od Applu ale dosud měli smůlu.

Uživatelé iOS tvoří v populaci menšinu, podle údajů operátorů představují okolo 15 až 20 procent uživatelů chytrých telefonů. Pro banky je ale tato skupina přesto atraktivní: často se jedná o majetnější lidi (iPhony jsou dražší než telefony s Androidem) a podle zkušeností ze zahraničí tito klienti mobilní platby využívají častěji.

Vzhledem k tomu, že službu od počátky podporují banky dohromady obsluhující většinu české populace, umožnil příchod Apple Pay platit mobilem řádově stovkám tisíc Čechů.

Platba pomocí mobilu je v podstatě stejná jako u bezkontaktní karty. Výhodou karet zůstává, že se jim nemůže vybít baterie. Mobily (a zvláště pak hodinky) mívají zase lidé víc „po ruce“ a tudíž je platba rychlejší. Zároveň se ani u plateb nad 500 korun nemusí na rozdíl od karet zadávat PIN, autorizace totiž probíhá otiskem prstu či rozpoznáním obličeje.

Apple Pay podporují iPhony SE, 6 a dále pak všechny novější modely. Platit bezkontaktně mohou i všechny Apple Watch a vybrané modely iPadů.

Jak si Apple Pay aktivovat a jak pomocí něj platit, názorně uvidíte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované