Hlavní obsah

Statisíce rohingských uprchlíků žijících v Bangladéši jsou v ohrožení života. Valí se na ně monzunové deště

Monzunové deště v Bangladéši ohrozí na životech statisíce rohingských uprchlíků.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Několik set tisíc Rohingů, kteří uprchli do Bangladéše, aby si zachránili život, teď čelí další hrozbě. Indický poloostrov brzy zaplaví monzunové deště, před kterými se uprchlíci žijící v provizorních stanech nemají jak uchránit.

Článek

Na území Bangladéše udeřily první prudké lijáky. Jde o předehru monzunových dešťů, které přináší vydatné srážky, záplavy a následné sesuvy půdy. Každoročně v oblasti jižní Asie o život připraví stovky lidí.

Podle britského deníku The Guardian letos území Bangladéše obývá na 700 tisíc Rohingů. Drtivá většina z nich nemá kam jít a žije v provizorních stanech z bambusu a plachtoviny. Proti ničivým záplavám a sesuvům půdy tak budou bezmocní.

Jak uvádí zahraniční zpravodaj Guardianu Michael Safi, v příštích měsících se v přímém ohrožení života ocitne až 200 tisíc rohingských uprchlíků. Potřebují rychlou evakuaci. Tu si ale chudý a přelidněný Bangladéš nemůže dovolit.

Rohingům tak nezbývá nic jiného než připravit svá obydlí na to, co přijde. K dispozici však mají jen pytle s pískem, provazy a plastové lahve naplněné hlínou.

Rohingové do Bangladéše utíkají ze sousední Barmy, kde jsou podle OSN systematicky vyvražďováni. Armádní tažení proti této menšině začalo poté, co rohingští povstalci loni v srpnu zaútočili na řadu stanovišť barmské policie. Barma tvrdí, že jde o legitimní kampaň proti muslimským „teroristům“, podle rohingských uprchlíků ale vojáci při operacích vraždí a znásilňují civilisty a vypalují celé vesnice.

Reklama

Doporučované