Hlavní obsah

Statisíce Texasanů mrznou, jejich senátor odjel na dovolenou k moři

Foto: Profimedia.cz

Ted Cruz na texaském letišti po návratu z mexického Cancúnu.

Reklama

Texaský senátor Ted Cruz čelí kritice médií a veřejnosti. V době, kdy se Texas potýká s extrémními mrazy, kvůli kterým jsou statisíce domácností bez elektřiny a pitné vody, se senátor vydal se svou rodinou na dovolenou do Mexika.

Článek

Zástupce amerického státu Texas v Senátu Ted Cruz čelí rostoucí vlně kritiky kvůli tomu, že s rodinou odletěl do mexického letoviska Cancún, zatímco se jeho stát potýká s extrémními mrazy, které ponechaly miliony Texasanů bez elektřiny a pitné vody. Informovala o tom americká média. Cruz později v prohlášení uvedl, že se vrací do Texasu a označil výlet za „chybu“ . Dodal, že se s rodinou vydal do Mexika poté, co ho o to požádaly dcery.

„Chci být dobrý táta. Letěl jsem tam s nimi minulou noc a dnes odpoledne se vracím zpět,“ citovala Cruze agentura AP. Senátor dále sdělil, že je v „neustálém“ kontaktu s texaskými úřady a své dcery chtěl při letu pouze doprovodit.

Podle původního plánu měl Cruz zpáteční letenku zarezervovanou až na sobotu. Server The New York Times informoval o zprávách ze společného chatu, ve kterých Cruzova manželka Heidi označuje jejich dům za „ledový“ a zve další účastníky diskuse, aby se k jejich výletu do hotelu Ritz-Carlton přidali. Podle dalších zdrojů si dokonce Cruz vyžádal před odletem asistenci houstonské policie na letišti.

Cruz je jedním z předních republikánů ve Washingtonu. V roce 2016 se ucházel o nominaci své strany na prezidentský post a podle komentátorů zvažuje další kandidaturu za čtyři roky. Vystupuje přitom jako pevný zastánce postojů exprezidenta Donalda Trumpa, který má v Republikánské straně nadále zásadní vliv a podle informací médií také sám uvažuje o dalším pokusu o Bílý dům v roce 2024.

Texaský senátor byl jedním z hlavních podporovatelů Trumpovy snahy o zvrácení výsledku listopadových voleb, v nichž zvítězil demokrat Joe Biden. Cruz vedl skupinu senátorů, kteří plánovali vznést v Kongresu námitky proti výsledku hlasování v několika státech.

Senátoři však svůj plán částečně přehodnotili po útoku Trumpových spojenců na Kapitol. Za ten řada pozorovatelů a demokratických politiků přičítá vinu zejména Trumpovi, ale také Cruzovi a dalším, kteří na veřejnosti opakovaně hovořili o „ukradených“ volbách.

Cruz však volání po své rezignaci ve světle bezprecedentních nepokojů v Kapitolu odmítal. „Senátor Cruz bude nadále v Senátu pracovat pro 29 milionů Texasanů,“ uvedla ve vyjádření v lednu jeho kancelář.

V druhém nejlidnatějším americkém státě jsou už několik dní teploty hluboko pod bodem mrazu, na což není uzpůsobena tamní energetická infrastruktura ani místní budovy, jež ve většině případů nemají tepelnou izolaci.

Statisíce domácností kvůli výpadkům již čtvrtý den v řadě nemají elektřinu. Úřady rovněž sedmi milionům obyvatel sdělily, že kvůli popraskanému vodnímu potrubí nemohou garantovat nezávadnost vody z vodovodu, a lidé si ji proto musí před konzumací převařit. Pokles tlaku vody a občasné výpadky tepla zaznamenaly podle agentury AP i některé nemocnice v hlavním městě Austinu. Podle úřadů ve spojitosti s mrazy zemřelo již přes 30 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované