Hlavní obsah

Statistici uvedli přehled míst s koronavirem. Praha v něm není první

Foto: vlada.cz

V nejvíce zasaženém Domažlicku se situace s nákazou covid-19 podle ministra Adama Vojtěcha už začala uklidňovat.

Reklama

Zdravotničtí statistici zveřejnili další čísla o šíření koronaviru. Pokud se počty nakažených přepočtou na 100 tisíc obyvatel, je Praha v žebříčku až na pátém místě. Nejvyšší podíl nemocných je na Chebsku a Domažlicku.

Článek

Rozšíření koronaviru je velmi nerovnoměrné. Plyne to z dat, která ve čtvrtek o šíření nákazy zveřejnili zdravotničtí statistici.

Z porovnání dat v jednotlivých okresech pak vyplývá, že v absolutních číslech sice suverénně vede Praha s více než 1700 nakaženými, při přepočtu na 100 tisíc obyvatel jsou však na tom hned čtyři jiné regiony hůře.

Podle srovnání, které zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), bylo k 28. dubnu nejvíce „promořené“ Domažlicko s poměrem více než 540 nakažených na 100 tisíc obyvatel, následovalo Chebsko s více než 240 infikovanými a Olomoucko s 220 osobami s nákazou. Praha se s necelými 130 nakaženými na 100 tisíc lidí umístila až na pátém místě za Litoměřickem.

Náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula na tiskové konferenci uznal, že v několika regionech je „určitý problém z hlediska nárůstu“.

Některé regiony mají naopak velmi malý nárůst onemocnění.

„Jsou kraje, které mají prakticky nulový nárůst, i když nesnížily počet testů,“ poznamenal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Kupříkladu jihočeské okresy Tábor, Pelhřimov nebo Jindřichův Hradec mají v přepočtu nejvýš 21 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Foto: ÚZIS, Seznam Zprávy

Podíl nakažených v okresech v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Vyšší míra nákazy v příhraničních okresech na západě Čech souvisí podle Vojtěcha i Prymuly mimo jiné s pendlery, kteří jezdí za prací do sousedního Německa. Ministr zdravotnictví zdůraznil, že chce dál požadovat od těchto lidí pravidelné testování na covid-19.

Současně však Prymula i Vojtěch uznali, že pendleři nejsou zdaleka jedinou rizikovou skupinou. „Musíme nepochybně řešit problematiku zařízení pro seniory, protože pokud tam dojde k zavlečení nákazy, dopady jsou poměrně plošné. Rizikové jsou také nemocnice,“ uvedl Prymula.

Příkladem je nemocnice v Mariánských Lázních, která v předchozím týdnu zaznamenala prudký nárůst nakažených v oddělení následné péče. Náměstek Prymula zmínil i případ obchodu, ve kterém se podle něj nakazilo 41 lidí. Ač přímo neřekl, kde se to stalo, šlo nejspíš o prodejnu potravin v Napajedlích na Zlínsku.

Podle Romana Prymuly existuje řada „drobných klastrů“, v nichž se onemocnění covid-19 projevuje. „Pokud člověk přijede a je nakažen, zpravidla nakazí i svoji rodinu a pak může docházet k dalšímu šíření,“ upřesnil.

I v rámci chytré karantény, která začne naostro fungovat od pátku, se proto zdravotníci chtějí více zaměřit právě na boj s nákazou ve více postižených regionech.

„Musíme to skutečně řešit v ohniscích nákazy, včetně nějakého plošného testování v daném místě,“ uvedl ministr Vojtěch.

Ten chystá také další opatření na ochranu seniorů. Kromě zaměstnanců zařízení pro důchodce se budou povinně testovat také terénní pracovníci, kteří docházejí k seniorům domů.

Reklama

Doporučované