Hlavní obsah

Statistik Dušek předpověděl příští dva týdny v nemocnicích

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Reklama

V optimistické variantě se může počet hospitalizovaných snížit do 15. listopadu na čtyři tisíce. Pak by bylo zřejmé, že špitály mají nejhorší za sebou.

Článek

Nemocnice hlásily v úterý ráno přes osm tisíc pacientů s nemocí covid-19, z toho bylo 1120 vážných případů na jednotkách intenzivní péče (JIP).

Zároveň Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) vydal novou čtrnáctidenní prognózu. Pro nemocnice to bude očividně rozhodující období.

V optimistické variantě se může počet hospitalizovaných snížit do 15. listopadu na čtyři tisíce. Pak by bylo zřejmé, že špitály mají nejhorší za sebou.

V nejvíce pesimistickém výhledu se naopak zvýší počet hospitalizovaných na 35 tisíc. V takovém případě by to těžko vydržel systém, který má k dispozici 50 tisíc lůžek.

Foto: Seznam Zprávy

Predikce hospitalizací.

Optimistická vize předpovídá na 15. listopad tisíc pacientů v odděleních JIP, ta negativní však sedmkrát víc. Podle temné předpovědi by počet pacientů vyžadujících intenzivní péči překročil kapacitu JIP v tuzemských nemocnicích o 1500.

Prognóza ředitele ÚZIS Ladislava Duška vychází z modelu, který využívá reprodukční číslo R, popisující, jak rychle se epidemie šíří.

Tentokrát predikce využívá o něco nižší hodnoty čísla R než v předpovědi pro druhou polovinu října, kdy dokonce v optimistické variantě ÚZIS předpokládal číslo R na úrovni 1,1, tedy mírný přírůstek počtu nakažených.

V té pesimistické dosahovalo reprodukční číslo hodnoty 1,5. Skutečný počet všech hospitalizovaných i pacientů na JIP se pak pohyboval mezi těmito mantinely.

Tentokrát předpověď využívá optimistickou variantu, při níž je reprodukční číslo na úrovni 0,73, při níž se počet nakažených snižuje.

„To odpovídá dynamice onemocnění po úspěšném zavedení populačních opatření v dubnu 2020,“ vysvětluje ředitel Dušek.

Předpokládá tedy, že stejně zaberou opatření, které vláda nařídila 14. října. Nejhorší scénář využívá číslo R ve výši 1,47. Takový trend by nastal, kdyby se koronavirus nadále šířil bez ohledu na to, jak se lidé chrání a co vláda podnikla.

Pravděpodobnost optimistického výhledu zvyšuje aktuální odhad čísla R, které podle ředitele Duška dosáhlo hodnoty 1,02.

Rizikem však je počet nakažených seniorů nad 65 let. Přibývá jich stále rychleji i v posledních dnech, kdy se celkový počet pozitivně testovaných naopak proti předchozímu týdnu snížil. Právě zdravotní stav seniorů vyžaduje léčbu v nemocnici častěji než u příslušníků mladší generace.

Foto: Seznam Zprávy

Statistika epidemie v zařízeních sociálních služeb.

Reklama

Doporučované