Hlavní obsah
Online

Učitelé vysokých škol se mohou od pondělí registrovat k očkování

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek

Reklama

aktualizováno •

Dění okolo koronavirové pandemie v Česku sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- Akademičtí pracovníci vysokých škol se budou moct od pondělí 3. května hlásit k očkování proti covidu-19. Registrace pro ně budou možné do 15. června.

- Do České republiky má příští měsíc dorazit 2,3 milionu dávek Pfizeru, 354 tisíc dávek Moderny, 28 tisíc AstraZeneky a 170 tisíc Janssenu, řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

- 2216 nových případů koronaviru zaznamenaly za čtvrtek statistiky ministerstva zdravotnictví. Minulý čtvrtek byl údaj 2629 nakažených.

- Laboratoře v Praze ve čtvrtek odhalily 235 případů nákazy koronavirem, to je o šest víc než ve středu a o 23 víc než před týdnem. Reprodukční číslo v metropoli je stále pod 1.

- Národní referenční laboratoř potvrdila tzv. indickou mutaci, zatím u jednoho ze dvou podezřelých vzorků zachycených v Hradci Králové.

- Další pondělí (10. května) se definitivně otevřou všechny maloobchody. Detaily ZDE.

  • Ostravská městská nemocnice se vrací k plánovaným operacím

    Jednotlivá oddělení Městské nemocnice Ostrava se po úbytku hospitalizovaných s covidem-19 začínají vracet k plánovaným operacím. Dosud lékaři prováděli pouze akutní operace a zákroky, u kterých hrozilo nebezpečí z prodlení, zejména u onkologických pacientů. Lůžka operačních oborů ortopedie, chirurgie a neurochirurgie již znovu slouží svému původnímu účelu a také zdravotní sestry a lékaři se ve většině případů vrátili na svá mateřská oddělení.

  • Praha koupí vakcinační sady pro praktiky

    Pražský magistrát nakoupí vakcinační sady, kterými jsou lidem při očkování aplikovány vakcíny proti covidu-19. Město je rozdá praktickým lékařům zapojeným do systému očkování proti covidu. Celkem nakoupí 3080 sad. Použity budou k očkování imobilních lidí nad 80 let. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí projednají pražští radní. Magistrát letos již dal své Městské nemocnici následné péče a Městské poliklinice Praha přes 27 000 vakcinačních sad. V Praze budou dočasně kvůli nedostatku vakcín uzavírána některá očkovací centra.

    V registračním systému pro očkování proti covidu jsou zapojeni rovněž praktičtí lékaři. Ordinacím ale aktuálně chybějí vakcinační sady, aby mohly své pacienty očkovat. Proto se magistrát rozhodl je nakoupit. Každý z lékařů dostane tolik sad, o kolik se stará imobilních pacientů nad 80 let. Náklady na pořízení vakcinačních sad by podle dokumentu neměly překročit 16 000 korun. Za jednu sadu město zaplatí 5,1 koruny.

  • Průzkum: Češi jsou nejoptimističtější od vypuknutí epidemie

    V české společnosti panuje dosud největší optimismus ohledně dalšího vývoje šíření nového koronaviru v zemi. Aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění ukázal, že zlepšení situace nyní věří víc než tři třetiny občanů, zhoršení se obává 12 procent respondentů a zhruba pětina lidí očekává stagnaci současné situace. Postoj veřejnosti k dalšímu vývoji epidemické situace byl v Česku dosud nejpesimističtější loni v září.

    Foto: CVVM

    Dvě třetiny lidí věří, že se situace bude v příštích měsících zlepšovat.

  • Přehledně: Jaký test potřebujete do kadeřnictví a jaké údaje tam budou požadovat

    Po čtvrtečním jednání vlády ministr Petr Arenberger představil, s jakými variantami negativního testu bude od příštího týdne možné se nechat například ostříhat. V pátek upřesnil, které osobní údaje budou salony vyžadovat.

  • Očkování u praktiků zrychlilo, na vakcínu ale čekají desítky tisíc registrovaných

    Vakcíny se nabízí stále mladším lidem, protože očkovací centra nemají dost klientů, míní praktici. Ti ale zároveň upozorňují, že na svou dávku v ordinaci čekají stále desítky tisíc jejich pacientů v rizikovém věku.

  • Vysokoškolští učitelé se mohou od pondělí registrovat k očkování

    Akademičtí pracovníci vysokých škol se budou moct od pondělí 3. května hlásit k očkování proti covidu. Registrace pro ně budou možné do 15. června. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) o tom dnes informoval rektory vysokých škol. Vysokoškolští pedagogové podle něj při registraci k očkování budou používat kód přidělený školám pro přednostní očkování akademiků.

  • Skauti a podobné kroužky začnou fungovat stejně jako mimoškolní aktivity ve školách

    Dětské kroužky při domech dětí a mládeže či v organizacích, jako je Junák, budou moci fungovat stejně, jako mimoškolní aktivity ve školách. Ministerstvo zdravotnictví se na tom dnes dohodlo se zástupci ministerstva školství. Na dotaz novinářů to řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Připravuje se kvůli tomu změna mimořádného opatření ministerstva. Od 3. května by měly být možné v sedmi krajích, kde je vývoj epidemie lepší, například tréninky až 20 dětí.

  • Kadeřníci neporuší právo na ochranu osobních údajů, řekl Arenberger

    Kadeřníci a další služby mají pro hygieniky evidovat jen jméno a telefon zákazníka. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) bude stačit jejich běžný diář, kam si zákazníky zapisují. Nemusí evidovat výsledek testu, při poskytnutí služby se má za to, že byl předložen negativní test. Odmítl tak kritiku Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který podle něj posuzoval neúplný návrh. Úřad kritizoval, že osobní údaje nelze zpracovávat bez právního základu, podle Arenbergera je to ale z právního hlediska v pořádku.

  • Pražský hrad se v pondělí otevře veřejnosti

  • Češi se na čarodějnice chystají porušit opatření, naznačuje extrémní zájem o buřty

    Prodejci sledují zvýšené prodeje špekáčků. Zájem je také o maso na gril, z alkoholických nápojů vede pivo a víno. Vyšší poptávku po tomto zboží obchodníci přičítají chystanému pálení čarodějnic, ale i příznivému počasí a dlouhodobě rostoucí oblibě domácího grilování, řekli v anketě ČTK obchodníci.

    „Oblíbenost špekáčků v Česku takřka nezná hranic. Zájem o tento celoročně oblíbený výrobek stoupá však zcela mimořádně právě na čarodějnice. Ve všech 15 řeznictvích dnes vyjíždí z udíren od brzkého rána jeden koš za druhým, abychom uspokojili naše zákazníky,“ uvedl vedoucí řeznictví hypermarketů Globus Pavel Holeček.

  • Hasiči v Ostravě naložili dar pro Indii – 500 kyslíkových lahví

    Dar schválila ve čtvrtek vláda. Náklady spojené s nákupem, vysláním a přepravou daru představují celkovou částku 6 milionů korun. Smlouvu s Vítkovicemi Cylinders uzavřel stát prostřednictvím Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Zásilka váží devět tun a hasiči ji v pondělí převezou do Vídně, odkud ji Rakousko spolu se svým darem dopraví letecky do Dillí. Lahve se převážejí prázdné.

  • V květnu mají dorazit necelé 3 miliony dávek vakcíny

    Do České republiky má příští měsíc dorazit 2,3 milionu dávek Pfizeru, 354 tisíc dávek Moderny, 28 tisíc AstraZenecy a 170 tisíc Janssenu, řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

  • Cestování z Maďarska nebo Polska bude od pondělí jednodušší

    Od pondělí už nebudou mezi nejrizikovějšími státy na takzvané mapě cestovatele Estonsko, Maďarsko, Polsko, Slovinsko a San Marino. Návrat z těchto zemí tak bude jednodušší, z tmavě červených se posunou do červených území. Polepší si též Norsko a Azorské ostrovy, které se přesunou do oranžové barvy, jež značí střední míru rizika nákazy koronavirem. Podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka je povinné už jen při návratu ze zemí spadajících do tmavě červené kategorie. Patří do ní menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, mezi nimi Británie.

  • Kontroly odhalily devět firem, kde se netestovalo

    Dosud proběhlo 9 144 kontrol mimořádných opatření. Asi osm tisíc ve firmách, kde se ukázalo, že v devíti se vůbec netestovalo. „Tam dokončujeme správní řízení,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Další kontroly byly ve školách nebo u výdejních okének restaurací. Proběhlo také 21 kontrol ubytoven, kde se ubytovávají cizí státní příslušníci, zda dodržují karantény, popsala Svrčinová.

  • Systém na prokázání očkování nebo testu má fungovat od června

    Elektronický systém na prokazování očkování, testu nebo prodělaného covidu-19 bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera fungovat od začátku června.

  • V Česku je další případ indické mutace a kombinace dalších mutací

    Ministr zdravotnictví Petr Arenberger varoval před rychlejším rozvolňováním, a to kvůli výskytu nových mutací. „Máme dalšího cestujícího z Indie, který se k nám ještě dostal, a je pozitivní a zřejmě má opět indickou mutaci. Z Marseille se k nám dovezla v jednom případě kombinace nigerijské a britské mutace a v Ostravě máme ze Švýcarska dovezenou další lahůdku, a to je kombinace britské a floridské mutace. Jsou to věci, které se musí sledovat,“ řekl ministr.

  • Arenberger: Dva miliony lidí mají alespoň jednu dávku vakcíny, milion lidí obě

    Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 má 23,6 % obyvatel, 11,2 % má obě dávky. Ve věkové skupině 80+ je to 73,3 % s jednou dávkou a 55 % s oběma, ve skupině 70–79 let je naočkovaných 70 % lidí jednou dávkou a 32 % oběma, ve skupině 65–69 let dostalo alespoň jednu dávku 45 % lidí. Informoval o tom ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

  • Německo vyřadilo Českou republiku ze seznamu vysoce rizikových zemí

    Německo s účinností od neděle 2. května přeřadí Českou republiku na epidemickém seznamu z vysoce rizikových do mírnější kategorie „pouze“ rizikových zemí. Dnes to oznámil Institut Roberta Kocha, který seznam spravuje. Zásadní změny pro cestování mezi Německem a Českem to ale nepřinese. Tím nejviditelnějším ulehčením je to, že negativní test nebude vyžadován již při vstupu do Německa, ale bude ho možné podstoupit až po příjezdu. Podmínka desetidenní karantény, kterou lze po pěti dnech zkrátit dalším rozborem, nadále platí.

  • Upřednostnit hokej před školami je hloupé, říká člen poradní skupiny

    Česká vláda opakovaně ukazuje, jakou prioritu dává vzdělávání. Na podzim zavřela jako první střední školy, pak málem otevřela hospody dříve než první stupně a nakonec pustí dříve žáky na tribuny stadionů než do lavic.

Reklama

Hlavní zprávy