Hlavní obsah

Státní dotace na vesnické obchody Karlovarský kraj letos nevyužije

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Karlovarský kraj pro letošní rok nevyužije státní dotace na podporu malých vesnických obchodů.

Článek

Program ministerstva průmyslu a obchodu se kryje s podobně zaměřeným krajským dotačním programem, z kterého kraj už letos malé obchody podpořil. Dotace od státu by využil v příštím roce a zároveň chce upravit krajský program, aby se obě podpory neduplikovaly, řekl dnes novinářům krajský radní Vít Hromádko (SNK1).

„V příštím roce bychom chtěli státní dotační titul využít. Nicméně bychom chtěli iniciovat změny v pravidlech, aby nebyly tak zatěžující nejen pro kraj, ale i pro samotné příjemce dotace. To se týká i alokovaných prostředků, kdy bychom nechtěli, aby byly vypláceny ex post, ale ex ante, tedy dopředu formou zálohové platby. A náš krajský titul bychom chtěli zachovat, ale chtěli bychom ho změnit, aby z něj mohly být financovány opravy nebo investice, po kterých obce volají,“ uvedl Hromádko.

K ministerskému dotačnímu programu měl Karlovarský kraj některé výhrady. Například celou zátěž na administraci přenáší na kraje. Žadatelem mohou být na rozdíl od krajského programu, který je určen pouze obcím, jak obce, tak i provozovatelé, které lze hůře kontrolovat. Státní dotace jsou také určeny jen na jeden obchod ve vsi. Přitom jsou obce, které mají více odlehlých částí a potřebovaly by pro své obyvatele zajistit služby na více místech.

Karlovarský kraj letos na podporu malých vesnických obchodů rozdělil asi 950.000 korun zhruba deseti žadatelům. Dotace slouží zejména na mzdy pro personál obchodů.

Reklama

Doporučované