Hlavní obsah

Státní kase se „ztratilo“ 37 milionů za respirátory

Foto: Seznam Zprávy

Kam se podělo 37 milionů za respirátory? (Ilustrační snímek.)

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví vyplatilo podle dat státní kasy neznámé brněnské firmě 109 milionů korun za 400 tisíc respirátorů, které nakoupilo během loňského jara. Doklady má ale jen na 72 milionů. Kam se podělo 37 milionů?

Článek

„Úplně se nám to tu rozblikalo,“ říká Tomáš Langr. Jako ředitel společnosti Otidea, která se zabývá administrací a elektronizací veřejných zakázek, se před časem rozhodl, že se s kolegy detailněji podívají na nákupy ministerstva zdravotnictví během loňského jarního nouzového stavu.

Nad daty z různých účetních systémů státu jim u jedné s. r. o. zablikal podivný nesoulad.

„Porovnávali jsme odchozí platby z databáze ministerstva zdravotnictví a z PAP, což je pomocný analytický přehled ministerstva financí. Jakési superúčetnictví státní pokladny,“ vysvětluje Tomáš Langr a ukazuje reportérovi v systému PAP řádek účtu číslo 321.

V systému PAP, kde se sbíhá účetnictví veřejných institucí, je uvedeno, že ministerstvo zdravotnictví vyplatilo brněnské firmě Supervize Hologramy s.r.o. částku 109 843 800 korun. „Jenže ministerstvo zdravotnictví ve svém systému deklaruje pouze 72 600 000 korun. A to nás zarazilo,“ podivuje se ředitel společnosti Otidea.

Faktury, které nic nedokazují

V registru smluv je dohledatelná pouze jedna objednávka, kterou resort zdravotnictví s firmou Supervize Hologramy s.r.o. podepsal.

Téměř před rokem si u neznámého a nic nevykazujícího „eseróčka“ objednal 400 tisíc respirátorů FFP2 za už zmíněných 72 600 000 korun. Jeden vyšel na 150 korun bez DPH, ministerstvo vnitra mimochodem ve stejném období nakupovalo respirátory zhruba o polovinu levněji.

Jak je možné, že podle státní pokladny resort zdravotnictví vyplatil na konto Supervize Hologramy s.r.o.109 milionů, ale podle svých údajů jen 72 milionů, chtěly Seznam Zprávy vysvětlit od ministerstva. A jeho mluvčí Barbora Peterová to v e-mailu zdůvodnila tím, že rozdílná částka 37 293 800 Kč prý představuje dvě storno faktury. A ty poslala v příloze e-mailu.

Dokumenty k případu v následující galerii:

Problém obou faktur je, že na nich žádné storno není a nic nesvědčí o tom, že by stornované byly.

Tomáš Langr nad odpovědí ministerstva zdravotnictví kroutí hlavou. „To, co poslali, nic neznamená. Neukázali žádný dobropis, opravný daňový doklad nebo něco, co by dokazovalo, že ty faktury byly stornovány. Ani to razítko „storno“ na nich není,“ podivuje se.

Po další urgenci tedy zaslalo ministerstvo Seznam Zprávám printscreen stránky z vnitřního účetního dokladu bez bližšího vysvětlení a s tím, že tím poskytlo veškeré informace.

„Je pro mne nepochopitelné, proč to po urgencích MZ nedoloží dobropisem vystaveným firmou Supervize Hologramy a potvrzeným ministerstvem,“ pozastavuje se nad komunikací resortu Ladislav Mejzlík, děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze. „Storno faktur nedokládá, jestli byly ministerstvem uhrazeny, nebo ne. A ani to, jestli byly peníze státu vráceny zpět,“ říká děkan.

No name firma

Kolik milionů tedy ze státní kasy reálně brněnská firma Supervize Hologramy inkasovala? A zaplatila DPH?

Seznam Zprávy požádaly o rozhovor pětadvacetiletého Jaroslava Kalinu, který byl majitelem společnosti, když firma ministerstvu respirátory dodávala. Bývalý boxer si vyžádal otázky písemně, ale neodpověděl na ně. V pozdějším telefonátu řekl, že neví o žádných 109 milionech, neví už, kolik faktur ministerstvu zdravotnictví vystavil, a více se k obchodu nechtěl vyjadřovat.

Seznam Zprávy z obchodního rejstříku vyčetly, že Jaroslav Kalina do firmy Supervize Hologramy s.r.o. vstoupil v dubnu 2019.

Základní kapitál má tisíc korun. Předmět podnikání pekařství a cukrářství. Firma nemá žádnou historii, žádné reference, žádné zmínky o obchodu s ochrannými pomůckami, natožpak z Číny, a nevíme, jak si finančně vedla, protože nejsou zveřejněny žádné účetní závěrky. Přesto získala v době nouzového stavu, tedy bez výběrového řízení, zakázku od ministerstva zdravotnictví za desítky milionů korun.

Mluvčí ministerstva Barbora Peterová vysvětluje výběr firmy Supervize Hologramy s.r.o. tím, že v době absolutního nedostatku ochranných pomůcek dbal resort u dodavatelů především na kvalitu, dostupnost zboží a cenu.

Co se týče dostupnosti, firma zboží nedodala včas a dopravu z Číny musel nakonec zajistit stát v leteckém speciálu, což vyplývá z prohlášení ministerstva z registru smluv.

A cena 150 korun za kus? Tady stojí za zmínku, že společnost Supervize Hologramy prodala o dva měsíce později pětivrstvé respirátory FFP2 Premium Moravskoslezskému kraji zhruba za třetinovou cenu, tedy 55 korun za kus bez DPH.

Když už jsme u rozplétání obchodů s respirátory, stojí za to zmínit rychlost, s jakou resort na jaře peníze brněnské firmě zaslal.

Faktura na 72 milionů korun, kterou ministerstvo zdravotnictví Seznam Zprávám poskytlo, má datum vystavení 8. 4. 2020 a datum splatnosti 9. 4. 2020. Ten den bylo podle databáze uhrazených faktur ministerstva zdravotnictví zboží firmě Supervize Hologramy i zaplaceno.

„Ta rychlost je naprosto nestandardní,“ říká Tomáš Langr, který má se zpracováním státních zakázek sedmnáctiletou zkušenost.

Podle něho není ministerstvo za normálních okolností ani schopno takovou věc za jeden den zúřadovat. „Faktura se musí zadat do spisové služby a projít takzvaným referenčním kolečkem, které potvrzují odpovědní úředníci, pak se tím zabývá účetní oddělení a až na závěr je příkaz k platbě,“ vysvětluje Tomáš Langr.

Dokonce říká, že případ nese jasné znaky předem dohodnuté zakázky.

Firma na jedno použití

Objednávka se v registru smluv objevila až na poslední chvíli, pět dní před zákonným termínem.

„Bylo to počátkem června, tedy těsně před uplynutím tříměsíční doby, po níž by byla podle zákona o registru smluv neplatná,“ upozorňuje Michal Bláha ze serveru Hlídač státu a nabízí i vysvětlení.

„Podle mě to ministerstvo během jarních nákupů ochranných pomůcek dělalo účelově. A to nejen u této firmy, ale i u drtivé většiny dalších smluv na zdravotní pomůcky,“ vychází ze zkušenosti, kdy Hlídač státu analyzoval nákupy ministerstva zdravotnictví během nouzového stavu.

Když firma respirátory se zdravotnictvím jednorázově zobchodovala, nastaly rychlé změny.

Na měsíc se stal polovičním majitelem brněnský podnikatel Robert Bittó přes společnost Login talk. Poté se opět firma vrátila do rukou Jaroslava Kaliny, ne však na dlouho.

V lednu letošního roku se Jaroslav Kalina odvolal z funkce jednatele a jmenoval do ní Ruslana Skorokhoda s trvalým pobytem v Kyjevě na Ukrajině. A ten je od února stoprocentním a pro Seznam Zprávy přes veškeré úsilí nezastižitelným vlastníkem.

„Když to tedy shrneme – podivná firma bez referencí, podivné okolnosti nákupu respirátorů na ministerstvu zdravotnictví a stále nevíme, kam se podělo 37 milionů korun ze státní kasy, které asi nikomu nechybí,“ uzavírá Tomáš Langr.

Reklama

Doporučované