Hlavní obsah

Státní lesy se chystají odprodat svá opuštěná krajská sídla

Foto: Shutterstock.com

Státní firma se reorganizuje, má méně regionálních ředitelství, po nichž zůstaly volné budovy.

Reklama

Po dokončení reorganizace Lesů ČR budou na prodej objekty bývalých ředitelství v Brně, Plzni a v Šumperku. Také budova lesní správy v Albrechticích, možná i některé další nemovitosti. Oponenti změny ve státním podniku nechápou.

Článek

Těsně před vánočními svátky prodaly Lesy České republiky historickou budovu ve východočeské Chocni, kde v minulosti sídlilo krajské ředitelství. Jak vyplývá z registru smluv, objekt v Pernerově ulici koupilo od státního podniku na základě za 12,5 milionu samotné město Choceň.

Nejde o jedinou transakci s nemovitostmi, další se chystají. Státní firma má totiž od začátku roku novou organizační strukturu, ze které vypadly některé lesní správy, a také je nižší počet regionálních ředitelství. I v těchto případech podnik podle informací Seznam Zpráv už plánuje prodeje opuštěných budov.

Reorganizace Lesů ČR se v minulých měsících setkala s poměrně silným odporem části zaměstnanců i odborné veřejnosti. A také z řad starostů dotčených měst a obcí, kterým se správci lesů po přestěhování v některých případech výrazně vzdálí.

Minimálně jeden prodej na Jesenicku

Asi největší odpor akce vyvolala v oblasti Jeseníků, kde se tamních šest lesních správ sloučilo do tří. Z organizační mapy tak zmizely lesní správy v Albrechticích, Rudě nad Moravou a také v Loučné nad Desnou. Co s uvolněnými objekty bude dál, tuší vedení Lesů ČR zatím jen částečně. Prodána má být určitě budova v Albrechticích. Jde o zrekonstruovaný objekt přímo na náměstí.

„Ostatní budovy lesních správ využijeme v rámci provozních potřeb Lesů ČR. Nelze však vyloučit přehodnocení jejich významu a potřebnosti pro podnik,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Od lesníků přímo z regionu je slyšet, že žádné výrazné změny zatím nepocítili. Všichni v zásadě sedí na svých místech jako před reorganizací, firmu opustil jen dosavadní lesní správce v Loučné Ján Dvořák.

„Pro nás reorganizace znamená zatím jen změnu čáry na mapě,“ uvedl jeden z lesníků na Jesenicku. Jaký bude konečný stav, sami prý stále nevědí.

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Původní členění Lesů ČR na 11 krajských ředitelství a 64 lesních správ. Zcela stranou této struktury jsou 4 přímo řízené lesní závody (zelená barva).

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Nové členění Lesů ČR na 7 oblastních ředitelství a 61 lesních správ. Zcela stranou této struktury jsou 4 přímo řízené lesní závody (zelená barva).

Výdělečné Brno též v nabídce

Lesní správy jsou nejnižšími organizačními jednotkami Lesů ČR a po reorganizaci jich v republice zůstává 61. Nikde jinde než v Jeseníkách ke slučování nedošlo.

Ale vedle toho nastala výrazná změna i na vyšší řídící úrovni, která se už dotýká všech částí Česka. Místo dosavadních 11 krajských ředitelství má totiž státní podnik od ledna 7 oblastních.

Po spojení do větších celků by se tak měla čtyři krajská sídla uvolnit. Konkrétně jde o dosavadní budovy ředitelství v Brně, Plzni, Šumperku a v Liberci.

Podle sdělení mluvčí Jouklové budou kancelářské budovy v prvních třech městech rovněž prodány. „Jsou v dobrém technickém stavu, v mezičase je ale ještě provozně využijeme,“ doplňuje. Jen někdejší liberecké ředitelství si podnik chce ponechat a nadále objekt užívat.

Případ v úvodu zmíněného krajského ředitelství v Chocni je trochu jiný. To se jen „přemalovalo“ (nyní má název Oblastní ředitelství východní Čechy), žádný další region se k němu nepřipojil, ale sídlo je teď v Hradci Králové.

Logika přesunů není vždy jasná. Podle názoru bývalého pověřeného generálního ředitele Lesů ČR Tomáše Pospíšila prodej mnohde smysl nedává. Důvod nevidí třeba u budovy v Brně, která je v historickém centru města, v Jezuitské ulici u Janáčkova divadla, a Lesy ČR měly doposud zisky z částečného pronájmu.

„Ten objekt je zrekonstruovaný a státnímu podniku vydělával asi půl milionu korun ročně,“ podivuje se Pospíšil, který je dnes vedoucím Ústavu lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky na brněnské Mendelově univerzitě.

Jak moc celá reorganizace přispěje k efektivnějšímu řízení státního podniku a úsporám, by se mělo ukázat během příštích let. Tomáš Pospíšil v pozitivní výsledky zatím moc nevěří. Tak jako jiní oponenti reorganizace se obává, že jediným hmatatelným efektem bude právě jednorázový příjem z prodeje budov, přičemž provozní náklady fakticky neklesnou.

Foto: Wikipedia.org

Patrně nejhodnotnější budova, kterou Lesy ČR prodají, je v samém centru Brna.

42 propouštěných

Jde i o to, že se ani příliš nepočítá s úsporami personálu, zaměstnanců v souvislosti se změnou organizace odejde jen minimum, většina dotčených lidí se pouze přesune na jiné místo. Někteří jen papírově a kancelář jim zůstane stejná.

„Do konce března letošního roku z podniku postupně odejde 42 zaměstnanců, zejména se ruší některé administrativní pozice - administrativní pracovnice, referenti pozemkové evidence, účetní, technici stavební činnosti,“ sumarizuje mluvčí Jouklová.

Celkově zaměstnanců v konečném důsledku ještě přibude, ale tentokrát má jít o lidi, kteří pracují přímo v lesích. V technicko-hospodářských i dělnických pozicích, kde se budou věnovat ochraně lesa, pěstební a těžební činnosti. Může prý takto nakonec vzniknout až 150 nových pracovních míst.

Firma chce i po reorganizaci smysl celého procesu odborné i laické veřejnosti vysvětlovat. „V prvním čtvrtletí plánujeme desítky regionálních setkání se zástupci samospráv i s veřejností, pokud to bude vzhledem k opatřením kvůli koronaviru možné. Cílem těchto setkání je mimo jiné získat informace od zástupců místní samosprávy konkrétních obcí a tyto připomínky případně promítnout do dalších kroků managementu,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Eva Jouklová.

Reklama

Doporučované