Hlavní obsah

Státní maturitu řešil soud. Student totiž propadl kvůli jedinému písmenu

Foto: Profimedia.cz

Letošní maturita (ilustrační foto).

Reklama

Městský soud v Praze rozhodl, že maturant měl během zkoušky za jednu odpověď získat bod navíc, i když udělal drobnou chybu.

Článek

Student Petr M. má šanci, že dodatečně složí maturitu z češtiny a literatury. Zkoušku skládal během letošního jara. Získal celkově 21 bodů – o jeden bod neuspěl.

Petr se poté obrátil na Městský soud v Praze. Důvodem sporu je odpověď na jednu z úloh. Ta udělala letos problém nejednomu maturantovi.

Studenti měli doplnit název díla do věty: „Vznikl tak kompozičně vyvážený soubor třinácti povídek vydaný pod názvem *****.“ Správná odpověď byla: „Povídky malostranské“.

Jenže Petr M. napsal: „Povídky malostranké“ (ministerstvo školství pak tvrdí, že uvedl Povídky malostránke).

Tento student tak nezískal žádný bod. „Dílo s názvem Povídky malostránke neexistuje, a tedy se nemohlo jednat o správnou odpověď,“ zdůvodnilo ministerstvo školství.

Jenže soudkyně Viera Horčicová se Petra M. zastala a rozhodla, aby ministerstvo jeho případ znovu posoudilo. Rozhodnutí Městský soud v Praze zveřejnil ve středu na své úřední desce.

„Ze zápisu jeho odpovědi na otázku je zjevné, že si prostor pro odpověď špatně rozvrhl, a proto musel poslední písmena ve slově ‚malostranské‘ zmenšit, aby se mu do rámečku vešla,“ uvedla Horčicová.

„Pravděpodobně v důsledku této skutečnosti pak žalobce buď opomněl ve slově napsat písmeno S, nebo jej zapsal tak, že bylo překryto následujícím písmenem K,“ doplnila soudkyně.

Podle ní je možné drobnou chybu uznat jako správnou odpověď, pokud jsou splněny dvě podmínky.

„Zaprvé nepřesnost v odpovědi nesouvisí se schopností či vědomostí, již daná otázka testuje, a zadruhé nemůže být žádných pochyb o tom, že uchazeč znal správnou odpověď na položenou otázku,“ zdůvodnila Horčicová, proč podle ní měl student získat jeden bod navíc a u maturity z češtiny a literatury tak uspět.

Právě při psaní odpovědi na tuto otázku řada maturantů letos vyhořela. Nevěděli přesně, jak se Povídky malostranské správně píší.

Někteří uvedli pravopisně nesprávné Povídky Malostranské, další pak Malostranské povídky.

Státní organizace Cermat, která testy hodnotí, tentokrát vyhodnotila úlohu mírně a přidělila všem možnostem plný počet bodů.

Po rozhodnutí soudu má také student Petr M. naději, že za tuto úlohu dodatečně získá rozhodující bod.

Reklama

Doporučované