Hlavní obsah

Státní opera se chystá na otevření. Tři roky oprav slaví videomappingem

Podívejte se na videomapping na opravené budově Státní opery.Video: ČTK

 

Reklama

Tři roky trvající rekonstrukce budovy Státní opery skončila. Slavnostní otevření proběhne 5. ledna, ale oslavy začaly už na Nový rok.

Článek

Na pozadí hluku z dělbuchů a rachejtlí z nedalekého Václavského náměstí se začátkem roku 2020 spustili videomapping na historickou budovu Státní opery v Praze. Unikátní videoprojekci a světelnou show sledovaly desítky lidí.

„Státní opera je jediné divadlo na světě, které stojí na dálnici. A dnešní interaktivní videomapping se z toho rozhodl udělat přednost. Magistrála tvoří notovou osnovu a projíždějící auta jsou noty. Liší se od sebe velikostí, barvou a rychlostí. A tyto „projíždějící noty“ počítačový program přepočítává a na fasádu čerstvě zrekonstruované Státní opery pouští audiovizuální a kouřové impulsy,“ řekl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Projekce na budovu potrvá do 5. ledna. Tehdy se zrekonstruovaná opera otevře veřejnosti. Kvůli videomappingu je od prvních hodin roku 2020 částečně omezen provoz v okolí opery na magistrále. Řidiči musejí s omezením počítat od parkoviště před Fantovou kavárnou po Václavské náměstí.

„Poblíž Státní opery mezi novou a historickou budovou Národního muzea, v místě slepých kolejí, bude 5. ledna od 08:00 do 24:00 při příležitosti znovuotevření Státní opery umístěna propagační LED obrazovka,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Opera připomene svou historii

Generální rekonstrukce budovy Státní opery v Praze stála 1,3 miliardy korun včetně DPH a trvala zhruba tři roky. Zahajovací operní koncert nazvaný Státní opera v proměnách času (1888–2018) v režii Alice Nellis 5. ledna provede diváky po historii čtyř zdejších operních souborů.

Po slavnostním otevření se v lednu do Státní opery vrátí v novém obsazení inscenace z loňského roku Fidelio či opera Madame Butterfly. Historická budova byla postavená na konci 19. století jako Nové německé divadlo.

Další videomapping, tentokrát v režii pražského magistrátu, zažije metropole 1. ledna. Půjde o náhradu za ohňostroj a první promítání začíná v 18:15. Projekce na budovu Národního muzea byla pojmenována My, Praha.

Bude rozdělena do sedmi obrazů a měla by trvat deset minut. Kromě premiéry ji lidé mohou zhlédnout v 19:15 a 20:15. Videomapping připravuje agentura Art 4 Promotion a město za ni zaplatí necelé dva miliony korun. Klasický ohňostroj tentokrát pořádá například Praha 2 na Folimance.

Reklama

Doporučované