Hlavní obsah

Státní památky v Plzeňském kraji neotevřou, turisty zve Kašperk

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Žádná z památek, které v Plzeňském kraji spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), se už do konce roku neotevře, přestože to od čtvrtka umožní rozvolnění protikoronavirových opatření.

Článek

Posádky státních hradů a zámků od předčasného ukončení sezony v říjnu připravují objekty a zahrady na zimu, uklízejí, opravují a chystají novou sezonu, řekla ČTK mluvčí českobudějovického pracoviště NPÚ Markéta Slabová. V kraji turisty uvítá jen městský hrad Kašperk, návštěvy si musí předem rezervovat, uvedla Jana Sázavská ze správy hradu.

„Přechod do třetího stupně systému PES nám umožňuje alespoň na dva prstíčky otevřít hradní bránu i mimo oficiální otevírací dobu. Prohlídky se budou realizovat pouze po předchozí včasné rezervaci na info@kasperk.cz pro skupiny pěti až devíti osob,“ uvedla Sázavská.

Naopak státní památky se podle Slabové neotevřou ani na oblíbené adventní a vánoční akce. Oželet je bude muset třeba hrad a zámek Horšovský Týn, kde měl být letos 30. ročník vánočních prohlídek. Pokračuje tam ale rekonstrukce hlásky v parku, obnova hospodářských budov v zámeckém zahradnictví a po deseti letech se chýlí ke konci komplexní restaurování zámecké zbrojnice. V restaurátorské dílně čeká na oživení posledních 13 zbraní. Restauruje se i dalších 15 předmětů poničených vodou, která do zámku zatekla při srpnové bouřce, řekl kastelán Jan Rosendorfský.

Na Švihově se po zazimování pustili do údržby, připravují změny na prohlídkové trase Kuchyně a také se rozběhly přípravné práce pro opravu hradební zdi a archeologický průzkum základů vstupní brány. „Ověřovací výkop potvrdil nejenom existenci vstupní věže nad bránou, ale odkryl i původní hradební zeď,“ uvedl kastelán Lukáš Bojčuk.

Hrad Velhartice absolvuje v kraji asi nejnáročnější zazimovací práce - zvedání padacích mostů, zabednění oken v Rajském paláci či instalaci 30 velkých polykarbonátových desek, které před počasím chrání zámecké křídlo.

„Připravujeme novou interaktivní expozici v bývalém pivovaru. Má název Krajina míru, pole války a pojednává o třicetileté válce v jihozápadních Čechách se zaměřením na život a působení Martina Huerty, který si nechal na Velharticích postavit renesanční zámek,“ řekl kastelán Matěj Mejstřík.

Stavební práce pokračují v klášteře Kladruby, zámek Kozel chystá program na příští sezonu a podklady pro mobilní aplikaci, která bude sloužit jako průvodce parkem. Na zámku Nebílovy začala v přízemní chodbě zadního křídla rekonstrukce omítek. Před zahájením je restaurátorská obnova nástěnných maleb v pokoji předního křídla, chystá se i oprava kachlových kamen.

Na státní památky v Plzeňském kraji přišlo letos při sezoně zkrácené kvůli koronaviru o 75 dní o 16 procent lidí méně než loni. Letos přišlo zhruba 221 000 návštěvníků, loni jich bylo do konce října 264 000. Zřícenina Rabí a hrad Velhartice ale i přes výpadek návštěvnosti nakonec loňskou návštěvnost překonaly.

Reklama

Doporučované