Hlavní obsah

Státní půjčky na bydlení. V Ústí postačí na celý byt, v Praze na 15 metrů čtverečních

Duel Televize Seznam o státních půjčkách na bydlení.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fronty na státní půjčku na bydlení polevily. O příspěvek na stavbu či rekonstrukci bytu nebo domu od středy požádaly tři stovky lidí. Vyčerpali zhruba polovinu z 650 milionů, které jsou pro letošek k dispozici. Pomůže příspěvek vyřešit krizi bydlení? Není to jen laciný populismus před volbami? Duel ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (nestr. za ANO) a Markéty Pekarové Adamové, 1. místopředsedkyně TOP 09.

Článek

Zájem o státní půjčky na bydlení pro mladé po středečním prvotním náporu ochabl. Vyplývá to z údajů Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Fond během čtvrtka přijal 45 žádostí za necelých 50 milionů korun. Ve středu, během prvního dne programu, to bylo 256 žádostí za 299,2 milionu korun. O státní půjčku až dva miliony korun na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení mohou žádat mladé rodiny do 36 let.

I kdyby se částka vyčleněná na půjčky zvýšila do konce roku na miliardu, jak slibuje ministryně Klára Dostálová, půjde jen o kapku v moři hypotečních úvěrů. Jen loni si Češi na hypotékách napůjčovali 224 miliard korun.

Omezený není jen rezervoár peněz na půjčky ale i částky, o které můžou mladí do 36 let žádat.  Na modernizaci bytu stát půjčí nejvýše 300 tisíc korun. Při koupi bytu je maximum 1,2 milionu korun, v případě stavby nebo koupě rodinného domu je nejvyšší možná půjčka stanovena na 2 miliony korun. Byt však nesmí být větší než 75 m², podlahová plocha domu nesmí přesáhnout 140 m².

Základní podmínky nové státní půjčky na bydlení.

Při současných cenách nemovitostí pomůže příspěvek spíš v regionech. V Praze je takřka nepoužitelný. Stačil by tak na 15 m². Na standardní byt o velikosti šedesát metrů čtverečních potřebovali Pražané loni přibližně 12,4 průměrného čistého ročního platu. Dražší bydlení mají vzhledem k průměrnému platu už jen Londýňané a Pařížané.

Hypoteční trh sice lehce zpomaluje, ale o výrazném ochlazení mluvit nelze. Lidé se snaží ještě rychle získat hypotéky před chystaným zpřísněním úvěrových podmínek. To chystá ČNB na říjen.

Reklama

Doporučované