Hlavní obsah

Státní server, který ode dneška vydává certifikáty o očkování, má potíže

Foto: ocko.uzis.cz

Server ocko.uzis.cz byl v úterý dopoledne nedostupný.

Reklama

aktualizováno •

Vydávání certifikátů o očkování, testu a nákaze covidem může být podle Chytré karantény krátkodobě nedostupné. Její tým vyvažuje výpočetní výkon.

Článek

Z Očkovacího portálu občana na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) si lidé mohou stáhnout potvrzení o negativním testu, prodělané nákaze nebo očkování včetně první dávky.

Lidé, kteří už očkování mají, si mohou certifikát stáhnout na stránce – když funguje – po zadání čísla občanského průkazu a rodného čísla. Na jejich telefonní číslo pak přijde bezpečnostní kód, jenž umožní na stránku přístup. Ostatní zájemci o certifikát musí použít jednu z možností elektronické identity, například občanský průkaz s čipem nebo bankovní identitu. Web zobrazuje výsledek posledního antigenního či PCR testu.

Papírové potvrzení lidé dostávají v očkovacích či testovacích centrech, doklad o prodělané nákaze může vystavit také praktický lékař.

Certifikát prokazující bezinfekčnost je potřeba například při návštěvě hromadné kulturní či sportovní akce, ubytování, využití některých služeb nebo restaurací.

Hodí se také při cestování. „Certifikáty budou (…) bilaterálně uznávány v sedmi zemích tak, jak jsme to schválili v pátek na vládě,“ řekl v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Prokazovat se tak s nimi mohou lidé pro cestu do okolních států Německa, Rakouska, Polska a Slovenska a také Maďarska, Slovinska a Chorvatska. S každou zemí ČR vyjednala bilaterální dohodu.

Reklama

Doporučované